Florozisli ve sağlıklı süt dişlerinin stereolojik metotla incelenmesi ve dişlerin boyutsal özelliklerinin değerlendirilmesi
Investigation of fluorotic and non-fluorotic primary teeth with stereological methods and evaluation of dimensional features of teeth
- Tez No: 195763
- Danışmanlar: PROF.DR. ZUHAL KIRZIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dis boyutları, Flor, Florozis, Odontoblast sayısı, Pulpa hacmi
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Restoratif tedavilerin basarısında pulpa hücrelerinin onarım mekanizmalarının rolü büyüktür. Odontoblastlar, dentinin düzenli olarak yapımından ve onarımından sorumlu hücrelerdir. Pulpa dokusu ile ilgili günümüze kadar yapılan çalısmalarda, saglıklı dislerde bulunan pulpanın hücresel özellikleri, dokunun belli bir bölgesinden alınan kesitlerin iki boyutlu incelenmesi ile ortaya konmustur. Ancak, pulpanın tamamını stereolojik metotla üç boyutlu olarak inceleyen bir çalısma bulunmamaktadır. Bununla birlikte, odontoblast tabakasında görülen degisikliklerin, dislerin boyutlarını etkiledigi belirtilmektedir. Bu çalısmadaki amacımız, florozisli süt dislerin pulpalarında bulunan odontoblast hücrelerinin ve pulpa boyutlarının stereolojik metotla incelenmesi, süt ve daimi dislerin boyutsal özelliklerinin flordan nasıl etkilendiginin ortaya konulması ve elde edilen verilerin saglıklı dislerle karsılastırılmasıdır. Çalısmanın histolojik degerlendirme kısmında, 9-11 yaslar arasındaki hastalardan elde edilen, florozis bulunan ve bulunmayan, 56 adet çekilmis süt 1. ve 2. azı disler kullanıldı. Sistematik rastgele örnekleme metoduyla belirlenen dis kesitleri ısık mikroskobu altında stereolojik metotla incelendi. Çalısmanın morfolojik degerlendirme kısmında ise, klinigimize basvuran ve dislerinde florozis bulunan ve bulunmayan, 8-16 yasları arasındaki 180 hastadan alçı modeller elde edildi. Modeller üzerindeki dislerin meziodistal ve bukkolingual boyutları elektronik kumpas yardımıyla ölçüldü. Verilerin istatistiksel analizleri SPSS bilgisayar paket programının 13.0 versiyonu kullanılarak yapıldı. Sonuç olarak, florozisli süt dislerin pulpalarında bulunan odontoblast hücrelerinin sayılarının ve sayısal yogunluklarının saglıklı dis grubuna göre azaldıgı, florozisli süt dislerinin pulpa boyutlarının saglıklı dislere oranla anlamlı bir farklılık göstermedigi ve florozisli daimi üst orta keser, 2. küçük azı ve 1. büyük azı dislerinin ve alt orta keser ve 1. büyük azı dislerinin boyutlarının saglıklı gruba göre anlamlı düzeyde daha düsük oldugu bulunmustur.
Özet (Çeviri)
The successful resolutions of restorative treatments are dependent upon harnessing and utilising the natural repair responses of the pulpal cells. Odontoblasts are responsible for the regulation of dentine synthesis, secretion and mineralization. Until recently, the properties of pulp cells in healthy teeth have been studied in two dimensions with the sections obtained from distinct tooth areas. However, there are no studies that evaluated whole pulp tissue with stereological methods in three dimensions in the literature. The aims of this study were to investigate the odontoblast cells and pulp dimensions of fluorotic primary teeth with stereological methods, to determine the effects of fluoride on dimentional features of primary and permanent teeth and to compare the data with healthy teeth. In histological part of the study, a total of 56 fluorotic and healthy extracted first and second primary molar teeth that were obtained from children aged between 9-11 years were used. Systematically and randomly sampled tooth sections were investigated under light microscope. In morphological part of the study, a total of 180 dental casts that were obtained from children aged between 8-16 years, with fluorotic and healthy teeth were evaluated. Mesiodistal and buccolingual tooth dimensions were measured with digital caliper.