Dentin hassasiyet giderici ajanların tam seramiklerin dentine bağlanma direncine olan etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effect of dentin desensitizing agents on bond strength of all ceramics to dentin
- Tez No: 195765
- Danışmanlar: PROF.DR. M. ÜSTÜN GÜLDAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dentin hassasiyet giderici ajanlar, Dual sertlesen rezin simanlar, IPS Empress 2, Makaslama baglantı direnci, Postoperatif dis hassasiyeti, Dentin desensitizing agents, Dual cure resin cements, IPS Empress 2, Shear bond strength, Postoperative sensitivity
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Dentin hassasiyet giderici ajanlar, postoperatif dis hassasiyetini engellemek için, restorasyon baglantı direncini nasıl etkileyecegi hakkında fazla bilgi sahibi olunmadan uygulanmaktadır. Bu çalısmanın amacı 4 farklı içerikteki dentin hassasiyet giderici ajanın, 2 farklı dual sertlesen rezin simanın, tam seramiklerin yüzeyel dentine baglantısına etkisini arastırmaktır. Çekilmis mandibular daimi 3. molar dislerin labial veya bukkal yüzeylerinde düz bir yüzeyel dentin bölgesi hazırlandı. 3X2 mm boyutlarındaki IPS Empress 2 tam seramik diskler; kontrol gruplarında herhangi bir dentin hassasiyet giderici ajan uygulanmadan ve çalısma gruplarında Gluma, BisBlock, Pulpdent ve Aqua-Prep F dentin hassasiyet giderici ajanlar uygulanarak, RelyX ARC ve Choice dual sertlesen rezin simanlarla yapıstırıldı. Deney örneklerine 5 0C ve 55 0C arasında 500 ısı banyosu döngüsü uygulandı, sonra makaslama baglantı direnci testleri bir universal test aleti yardımıyla yapıldı. Elde edilen veriler tek yönlü varyans analizi ile degerlendirildi. Grupların ortalama makaslama baglantı dirençlerinin MPa degerlerinin; RelyX ARC kontrol 13.28±1.52, Relyx ARC+Gluma 15.09±2.52, RelyX ARC+BisBlock 15.81±3.04, RelyX ARC+Pulpdent 13.35±2.36, RelyX ARC+Aqua-Prep F 12.35±2.72, Choice kontrol 14.89±2.04, Choice+Gluma 16.88±3.11, Choice+BisBlock 17.43±3.33, Choice+Pulpdent 15.91±3.43, Choice+Aqua-Prep F 16.33±3.67 oldugu bulundu. Dentin hassasiyet giderici ajan uygulamalarının, 2 farklı dual sertlesen rezin siman kullanılarak, IPS Empress 2'nin dentine baglantı direncini etkilemedigi görülmüstür. Kırılan deney örneklerinin yüzey analizleri sonucunda çogu örnek, dentin ile kompozit simanın ara yüzeyinde adeziv tip basarısızlık göstermistir. Dentin hassasiyet giderici ajanlar, tam seramik restorasyonların simantasyon prosedürleri sırasında, potansiyel postoperatif dis hassasiyeti riskini engellemek amacıyla güvenle kullanılabilirler.
Özet (Çeviri)
In an effort to control postoperative sensitivity, dentin desensitizing agents are being applied during cementation procedures with little knowledge of how restoration bond strength might be affected. The aim of this study was to evaluate the influence of four different kinds of dentin desensitizing agents on the bond strength of all ceramic restorations to dentin with two different dual cured resin cements. A flat buccal or labial surface on superficial dentin of extracted human mandibular third molars was prepared. 3X2 mm IPS Empress 2 ceramic discs without any desensitizing agents in control and with the application of Gluma, BisBlock, Pulpdent and Aqua-Prep F desensitizing agents in study groups were luted with RelyX ARC and Choice dual cure resin cements. Specimens were thermal cycled at 5 0C and 55 0C for 500 cycles; then shear bond strength tests were done using a universal testing machine. Data were analyzed with oneway ANOVA. Mean shear bond strength data of the groups in MPa; RelyX ARC control 13.28±1.52, Relyx ARC+ Gluma 15.09±2.52, RelyX ARC+BisBlock 15.81±3.04, RelyX ARC+Pulpdent 13.35±2.36, RelyX ARC+Aqua-Prep F 12.35±2.72, Choice control 14.89±2.04, Choice+Gluma 16.88±3.11, Choice+BisBlock 17.43±3.33, Choice+Pulpdent 15.91±3.43, Choice+Aqua-Prep F 16.33±3.67 were found. Application of the dentin desensitizing agents did not affect the shear bond strengths of IPS Empress 2 to dentin with two dual polymerizing resin cements. The surface analysis revealed that most of the specimens showed the adhesive failure mode between the dentin and the composite luting agent interface. The dentin desensitizing agents can be safely used during all ceramic cementation procedures to prevent the potential risk of postoperative sensitivity.