Isparta süleyman demirel üniversitesi tıp fakültesi nöroloji polikliniğine başvuran parkinson tanısı konmuş bireylerde genetik polimorfizm çalışması
Genetic polymporhism study with people parkinsonism diagnosis applied to isparta suleyman demirel university faculty of medicine neurology polyclinic.
- Tez No: 195766
- Danışmanlar: Y.DOÇ. NİLÜFER ŞAHİN CALAPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Parkinson Hastalıgı, Kemokin ve kemokin reseptörleri, inflamasyon, polimorfizm, Parkinson disease, Chemokine and chemokine receptors, inflammation, polymorphism
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Parkinson, 45-50 yas üstü bireyleri etkileyen en yaygın nörodejeneratif hastalıklardan biridir. Hastalıgın kesin sebebi henüz bilinmemekle birlikte son yıllarda yapılan çalısmalar inflamasyonun hastalıgın patolojisinde etkili oldugunu göstermistir. nflamasyonla seyreden hastalıklarda kemokin ve kemokin reseptörlerinin çok önemli rolü bulunmaktadır. Kemokinler lökositlerin kandan dokuya geçisine, inflamasyonun bulundugu yerde birikimine ve aktivasyonuna yol açar. Parkinson hastalıgı tanısı konmus bireyler ile CCR5(-32), CCR2(- 64 V>I), RANTES (-28 C>G), MCP-1(-2518 A>G) ve IL-8 (-251 A>T) polimorfizmleri arasındaki iliskiyi arastırmak amacıyla, hasta (n=30) ve kontrol bireylerde (n=60) PCR-RFLP yöntemi ile polimorfizm taraması yapılmıstır. RANTES -28C>G polimorfizmi, hastaların %12.5'inde gözlenirken, kontrol grubundaki bireylerin hiçbirinde gözlenmemistir. 30 Parkinson hastasının 3'ü (%10) C alleli için heterezigot, 3'ü (%10) homozigot olarak belirlenmis, kontrol grubunun ise tamamı normal (%100) olarak bulunmustur. Hasta ve kontrol grubu genotip frekansı açısından istatistiksel olarak degerlendirildiginde anlamlı bir farklılık tesbit edilmistir (p=0). Genin promotor bölgesinde meydana gelen bu polimorfizmin, proteinin ekspresyon seviyesinde ve bunun sonucunda inflamatuar yanıtta artısa sebep oldugu bilinmektedir. Çalısılan diger genler ile ilgili olarak, genotip ve allel frekansı açısından istatistiksel bir anlam bulunamamıstır. Isparta populasyonunda Parkinson hastalıgının MCP-1, CCR5, CCR2, RANTES ve IL-8 genlerindeki polimorfizmler ile iliskisini arastırdıgımız bu çalısmanın Türk populasyonu frekansını belirlemeye yardımcı olacagı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Parkinson disease is one of the most common neurodegenerative diseases affecting people over age of 45-50. However certain cause of the disease stil unknown, recent studies showed that inflammation could be effective of patogenesis of the disease. Chemokines and chemokine receptors play important factor with inflammatory diseases. Chemokines mediates passing of leukocytes from blood to tissue, gathering and activation in the inflammation site. While RANTES -28C>G polimorphism was not observed in control group, 12,5 percent of patient group showed difference. 3 of 30 patients (10%) is heterozygous for allel C, 3 is homozygous (10%). All control group is normal (100%). Patient and control group showed statistically significiant difference for both genotype and allele frequency (p=0). ts known that polymorphism in the promoter region makes rise for expression of the protein, consequently rise in the inflammatory response. About the other genes we studied, there was no significiant difference for genotype and allele frequency. We conclude that this polymorphism study in the region of Isparta about relation of -1, CCR5, CCR2, RANTES and IL-8 polymorphisms with disease will help determining frequency of Turkish population