Büyüme ve gelişim dönemindeki class ııı anomalili çocuklarda simultane hızlı üst çene genişletilmesi ile birlikte yüz maskesi kullanımı ve önce hızlı üst çene genişletilmesi daha sonra yüz maskesi kullanımının maksilla ve mandibula üzerine etkilerini
Comparision of the effects face mask application during or after rapid maxillary expansion on maxillary and mandibular structures in growing children with class iii malocclusion.
- Tez No: 195767
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET ÖZGÜR SAYIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Protraksiyon, RME, Sınıf III maloklüzyon, yüz maskesi, Protraction, RME, Class III malocclusion, Face Mask
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Araştırmamızın amacı, yüz maskesi tedavisi RME sırasında mı yoksa RME sonrasında mı uygulandığında daha etkilidir? sorusuna yanıt bulmaktır. Bu amaçla oluşturduğumuz prospektif çalışmamızın materyalini, Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'na tedavi amacı ile başvuran iskeletsel Sınıf III maloklüzyona sahip bireylerden alınan lateral sefalometrik filmler oluşturmuştur. Araştırma grubuna dahil edilen 32 birey, 16'şar bireylik 2 alt gruba ayrılmıştır. Ortalama yaşı 10.84 olan 1. gruptaki 8 kız ve 8 erkek bireye, simultane RME ve yüz maskesi apareyi, ortalama yaşı 10.95 olan 2. gruptaki 8 kız ve 8 erkeğe ise önce RME apareyi ve bir ay sonra ise yüz maskesi apareyi uygulanmıştır. 6 aylık tedavi sonucunda, tedavi ile oluşan değişikliklerin grup içi karşılaştırmaları Wilcoxon testi ile, grupların tedavi başı ve sonu değerlerinin karşılaştırılması Mann Whitney U testi ile, gruplar arası farkların karşılaştırılması ise un-paired t testi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmamızın sonuçlarına göre, 1. Maksiller ve mandibuler iskeletsel değişiklikler gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı fark göstermemektedir. 2.ANB açısı ve Wits ölçümlerindeki iyileşme miktarı tedavi grupları arasında istatiksel olarak anlamlı fark göstermemektedir. 3.Maksiller ve mandibuler dental değişiklikler gruplar arasında benzerdir. 4.Üst dudağın öne doğru hareket miktarı gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı fark göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to give an answer to the question ?Is face mask treatment more affective when applied during or after RME??? For this aim, the material of this prospective study was composed of lateral cephalometric radiographs of 32 patients who referred to the Department of Orthodontics, Faculty of Dentistry, University of Suleyman Demirel. The sample was divided into two groups. Each group composed of 8 boys and 8 girls. Face mask was applied to the first group (mean age10.84) simultaneously with RME (RME+ YM) and to the second group after the completion of RME treatment (mean age 10.95) At the end of the treatment period of 6 months, the treatment changes in each group, mean values at the end and start of treatment and the differences between groups were compared performing Wilcoxon test, Mann Whitney U test and un-paired t test respectively. Following conclusions were drawn at the end of the studty: 1. Maxillary and mandibular skeletal changes were similar between the groups. 2. Increases in ANB angle and Wits measurement showed no statisically significant differences between the groups. 3. Maxillary and mandibular dental changes showed no statisically significant differences between the groups. 4. The amount of forward movement of the upper lip showed no statisically significant differences between the groups.