Hipertansif hastalarda ilaç uyumu ve hastanın yaşamına etkileri
The compliance of hypertensive patients to medication and it's effects on patients lives
  1. Tez No: 195768
  2. Yazar: ZÜBEYDE ANADOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜZEL DİŞCİGİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, tedavi, uyum, yaşam kalitesi, Hypertension, treatment, adaptation, quality of life
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZETGİRİŞ VE AMAÇ: Hipertansiyon, kardiyovasküler hastalık riskini arttıran önemli bir hastalıktır. Hipertansiyon yönetiminde, tedaviye başlamak ve hastanın tedaviye uyumunu sağlamak önemlidir. Bu çalışmada hipertansiyon tanısı almış hastaların, tedaviye uyumu ile demografik özellikleri, damgalanma etkisi ve yaşam kalitesinin ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır.YÖNTEM: Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği ve Hipertansiyon polikliniklerinde 1 Temmuz 2006 ? 30 Temmuz 2007 tarihleri arasında hipertansiyon tanısı almış 200 hasta çalışmaya alındı. Demografik, tedavi uyumu ve damgalanma etkisi ile ilgili bilgiler ve WHOQOL-Bref (TR) yaşam kalitesi ölçeğini içeren anket formu yüz yüze görüşülerek dolduruldu. Her hastaya hipertansiyon ile ilgili bilgilendirme yapıldı ve iki aylık izlem sonunda tedavi uyumunu sorgulayan anket formu dolduruldu. Hastalar tedaviye uyumlu ve uyumsuz olarak gruplandırıldı. İstatistiksel değerlendirmede ki kare testi, fisher exact test, lineer regresyon ve tek yönlü varyans analizi kullanıldı.BULGULAR: Katılımcıların 156'sı (%78) tedaviye uyumlu, 44'ü (%22) ise uyumsuz gruptaydı. Tedaviye uyumsuzluk nedenleri olarak en sık hekim tarafından bilgilendirme eksikliği ve yakınma yokluğu bildirilmişti. Tedaviye uyumsuz olan hasta grubunda hastalığı nedeniyle suçlanma ve çevresinin kişiye yaklaşımının değiştiği düşüncesi daha yaygın idi. Tedaviye uyumlu olanların mental alan puanlarının daha yüksek olduğunu saptadıkSONUÇ: Hasta eğitiminin bir parçası olarak hekim tarafından yapılan bilgilendirme tedavi uyumunu olumlu yönde etkilemektedir. Birinci basamak yaklaşımının önemli bir parçası olan hasta merkezli yaklaşım sürecinde hasta hekim arasında kurulan güven ilişkisi tedavi uyumunun sağlanması ve sürdürülmesine büyük katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTBACKGROUND: Hypertension is a risk factor cardiovascular disease. In management of hypertension, the crucial step is to begin the treatment and to assure compliance to treatment. The aim of this study is to assess demographic features of hypertensives, their compliance to treatment and labeling effect in relation to quality of life.METHODS: In this study, 200 hypertensives diagnosed at Adnan Menderes University Medical Faculty Family Medicine Department outpatient center between 1st of July 2006 and 30th of July 2007 were included. Demographic features, compliance to treatment and labeling effect were assessed by questionnaire, and a quality of life scale [(WHOQOL-Bref (TR)] was also administered. All patients were informed about hypertension. After two months, compliance to treatment was assessed by a questionnaire. Patients were grouped as compliant and non-compliant. Chi square test, Fisher's exact test, one way ANOVA and linear regression were used for statistical analysis.RESULTS: 156 (78%) were compliant and 44 (22%) were noncompliant. Being improperly informed by the pysician and being asymptomatic were the two most commonly encountered reasons of non compliance. As labeling effect, thoughts of being accused for his illness and changes in behaviour of people around were more common in noncompliant patients. Mental scores were higher in compliant patients.CONCLUSION: To inform patients as part of patient education by the physician has a positive effect on compliance to treatment. Reliable relationship between patient and physician would have a positive impact on constructing and permanence of compliance to treatment.