Periferik sinir cerrahisinde kullanılan çeşitli donör sinirlerin ışık mikroskobik düzeyde incelenmesi
Histological and morphometric characteristics of donor nerve grafts commonly used in peripheral nerve reconstruction
  1. Tez No: 195828
  2. Yazar: ÜMMÜHAN ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR UÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: donör sinir, mikroanatomi, periferik sinir, donor nerve, microanatomy, peripheral nerve
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Periferik sinir hasarı sonrası fonksiyonel iyileşme travmanın doğasına, lokalizasyonuna ve şiddetine bağlıdır. Bir sinir hasarlandığında cerrahi tamirin ana amacı sinir uçlarının uç uca getirilmesidir. Sinir greftleri genellikle ekstremite, baş ve boyunun deri dallarından elde edilir. Çoğunlukla, n. suralis, n. auricularis magnus, n. radialis'in ramus superficialis'i, n. cutaneus antebrachii medialis, n. cutaneus brachii medialis, n. cutaneus femoris posterior, n. cutaneus femoris lateralis, n. cutaneus antebrachii lateralis, n.ulnaris'in ramus superficialis'i, n. peroneus superficialis donör sinir olarak kullanılır. N. suralis ve n. auricularis magnus gibi donör sinirlerin histolojik analizi konusunda çalışmalar yapılmış olmasına rağmen diğer potansiyel donör sinirler ile ilgili kısıtlı çalışmalar mevcuttur. Bu nedenle, çalışmamızda periferik sinir cerrahisinde kullanılan donör sinirlerin sinir lifi sayısı, fasikül sayısı, total bağ dokusu alanı, total fasikül alanı, fasikül alanı, bağ dokusu alanı oranının tespit edilmesi amaçlanmıştır. 13 kadavranın 12'şer donör siniri bu çalışmaya dahil edilmiştir. Doku örnekleri rutin histolojik doku takibi sonrası parafine gömüldü ve 5 ?m kalınlığında kesitler alındı. Kesitler hematoksilen-eozin, Masson-Tricrome, Woelke myelin boyası ile boyandı. Preparatlar görüntü analizi ile incelendi. Donör sinirlerin histolojik ve morfometrik özelliklerinin bilinmesinin hasarlı sinirin cerrahi tedavisinde uygun donör sinirin seçilmesinde yararlı olacağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
The functional recovery of peripheral nerve injury are dependent on the nature, location and severity of any trauma. When a nerve has been injured, the goal of surgical repair is generally to reapproximate the ends of the injured nerve. Nerve grafts are generally portions of a sensory nerve that are harvested from the cutaneous nerves of the extremities, head and neck. Most commonly, sural nerve, greater auricular nerve, the superficial radial nerve, medial cutaneous nerves of the arm and forearm, posterior and lateral cutaneous nerves of the thigh, lateral cutaneous nerve of the forearm, superficial ulnar nerve, superficial peroneal nerve have been used for nerve grafting. Although there have been extensive histological studies on donor nerves such as sural and greater auricular nerve, only limited studies on the other potential donor nerves have been reported. For this reason, we aimed to study the histological and morphometrical charecterictics (axon number, number of fascicles, total area of the connective tissue, total area of the fassicles, fassicle/connective tissue ratio) of the donor nerves commonly used in the peripheral nerve surgery. A total number of 12 donor nerves of 13 cadavers were included to the present study. Routine histological procedures were done, the samples were mounted in paraffin, and the blocs were cut at 5-?m thickness. The cross-sections were stained with hematoxylin-eosin, Masson-Tricrome, Woelke?s myelin stain. Preparats were analyzed by image analysis system. We found that each nerve has specific charecterictics. We suggest that these histologic and morphometric charecterictics of the donor nerves should be remembered during selection of the appropriate donor nerve for reconstruction of recipient nerve.