İskemi-reperfüzyon uygulanan sıçan midesinde angiotensin II' nin inos ve COX-2 ekspresyonuna etkisi
The effect of angiotensin II on the expression of inos and COX-2 in rat stomach exposed to ischemia-reperfusion
- Tez No: 195829
- Danışmanlar: PROF.DR. NİMET UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: İskemi ve reperfüzyon, Anjiotensin II, iNOS, COX-2, candesartan, PD123319, captopril, inflamasyon, Ischemia and reperfusion, Ang II, iNOS, COX-2, candesartan, PD123319, captopril, inflammation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Renin-anjiyotensin sistemi (RAS), vasküler homeostazisin düzenlenmesinde en önemli düzenleyici sistemdir. RAS'ın en önemli etkiye sahip üyesi olan Anjiyotensin II (Ang II)'nin, kardiyovasküler ve renal hastalıklarda aktif rol oynayan bir büyüme faktörü olup, son yıllarda yapılan deneysel çalışmalarla inflamatuar cevabın oluşumunda kilit rolü olduğu gösterilmiştir. Deneysel iskemi-reperfüzyon (I/R) modeli, iskemi ve reperfüzyon sürelerine bağlı olarak uygulandığı dokuda inflamatuar cevap oluşumunu tetikleyen bir modeldir. İskemi-reperfüzyona maruz kalan mide dokusunda inflamatuar cevabın oluşumu ile ilişkili enzimler olan iNOS, COX?2 ekspresyonunda Anjiyotensin II'nin rolünü açıklığa kavuşturmak amacıyla yapılan çalışmamızda, kontrol, I/R ve I/R + blokür grupları oluşturulmuştur. I/R gruplarına 30 dakika iskemi ve iskemiyi takiben 24 saat reperfüzyon uygulanmıştır. Blokür gruplarına ise I/R uygulamasından önce 5 gün, günde 2 defa AT1 reseptör blokürü; Candesartan (1 mg/kg/gün), AT2 reseptör blokürü; PD123319 (3 mg/kg/gün) veya ACE inhibitörü; Captopril (20 mg/kg/gün ) uygulanmış, takiben I/R yapılmıştır. Deneklerden alınan mide dokusunda, miyeloperoksidaz (MPO) aktivitesi, PGE2 ve NOx (nitrit+nitrat) miktarları, iNOS ve COX-2 ekspresyonları tesbit edilmiş, plazmada Ang II düzeyi ölçülmüştür. 30 dakika iskemi ve 24 saat reperfüzyon periyodunun ardından artmış olan MPO aktivitesi, candesartan kullanımı ile baskılanmıştır. I/R grubunda PGE2 miktarı azalmış, COX-2 ekspresyonu değişmemiştir. Candesartan ve PD123319 verilen I/R gruplarında ise COX-2 ekspresyonunda artış tespit edilmiştir. I/R'a bağlı olarak NOx miktarında değişiklik olmamasına karşın, iNOS ekspresyonunda gözlenen artış, candesartan ile baskılanmıştır. Deney gruplarının hiçbirinde, plazma Ang II düzeyinde değişiklik tespit edilmemiştir. Sonuç olarak; Anjiyotensin II AT1 reseptörü üzerinden etki ederek, I/R'a bağlı iNOS ekspresyonundaki artıştan sorumlu olabilir.
Özet (Çeviri)
Renin-Angiotensin system (RAS) is the most important regulatory system in vascular homeostasis. Angiotensin II (Ang II) which is the most effective member of RAS, is defined as a growth factor that has an active role on cardiovascular and renal diseases. At last decade, it is revealed that Ang II has a key role in development of inflammatory response. Experimental ischemia-reperfusion (I/R) model which triggers inflammatory response that depends on ischemia and reperfusion duration is an effective model. In this study, we aimed to clarify the effect of Ang II on expression of iNOS and COX-2 enzymes which are related to inflammatory response in rat stomach which is exposed to ischemia-reperfusion. According to our purpose, control, I/R, I/R+Candesartan, I/R + PD123319, I/R + Captopril groups were designed. 30 min ischemia, subsequent 24 hrs reperfusion was applicated at I/R group. AT1 RB; Candesartan (1 mg/kg/day), AT2 RB; PD123319 (3 mg/kg/day) or ACE inhibitor Captopril (20 mg/kg/day) were given twice a day for five days. After that, I/R procedure was applicated. Myeloperoxidase (MPO) activity, PGE2 and NOx (nitrate+nitrite) quantities and expressions of iNOS and COX-2 were assayed in gastric tissues. Ang II level was measured in plasma. After 30 min ischemia duration subsequently 24 hrs reperfusion period, MPO activity was increased. This increment was abolished with candesartan. PGE2 quantity decreased, but there were no changes statisticaly significant and NOx quantities in I/R group. The expression of COX-2 was increased in I/R+PD123319 and I/R+Candesartan groups.The increment of iNOS expression was suppressed with Candesartan although NOx quantity was not changed related to I/R. There was no statistically significance in plasma Ang II level between all the groups. In conclusion; Angiotensin II may be responsible for increase of iNOS expression which is related to I/R, via AT1 receptor pathway.