Çocukluk çağında alerjik yanıt ve bunu etkileyen genetik faktörler
Allergic response in childhood and genetic factors effecting allergic response
- Tez No: 195852
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN YÜKSEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
- Anahtar Kelimeler: ADAM 33, astım, CCR5, TLR4, ADAM 33, asthma, CCR5, TLR4
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Astım, havayollarının artmı bronial aırı duyarlılıının elik ettii eozinofil ve mast hücrelerinin ön planda olduu havayollarının kronik enflamatuar hastalııdır. Astım patogenezi heterojen genetik komponent ve çeitli çevresel faktörlerin biribirleriyle etkileimini içermektedir. Astım ve atopi ilikisi bilinen bir gerçektir. Astım etiyolojisinde genetik etkenlere baktıımızda birçok genin suçlandıını ve son yıllarda astım patogenezini daha iyi anlayabilmek amacıyla bu genler ile ilgili bir çok çalıma yürütüldüünü görmekteyiz. Bunlardan bazıları Toll like reseptörler (TLR), C-C kemokin reseptör 5 (CCR 5), A disintegrin and metalloprotease 33 (ADAM 33) gen polimorfizmlerinin belirlenmesi ve bunların astım fenotipleri ile ilikilendirilmesi ile ilgili olan çalımalardır. Astım veya atopi ve bunların gen polimorfizmleri ile ilgili yapılacak çalımalar bu hastalıkların etiyopatogenezlerinin daha iyi anlaılması, ileride tedavi ekillerinin bu elde elden sonuçlar dorultusunda modifiye edilmesi ve bu hastalıkları ortaya çıkaracak bireylerin önceden belirlenip gerekli yaklaımın daha önceden yapılabilmesi açısından önemlidir. Bu çalımada çocuk ya grubunda; astımlı hasta grubu ve salıklı grup arasında, atopik astımlı grup ile non atopik astımlı grup arasında TLR Asp299Gly, CCR5 delta 32 ve ADAM 33 S1 gen polimorfizmleri açısından allel daılımları incelenmi ve gruplar arasında gen polimorfizmlerinin daılımı açısından istatistiksel anlamlı iliki saptanmamıtır. Bu etnik özellii yansıtabildii gibi, bunu kesin olarak yanıtlayabilmek için Türk populasyonunda TLR4, CCR5, ADAM33 genlerinin deiik polimorfizmlerinin de daha kapsamlı çalımaları gereklidir.
Özet (Çeviri)
Asthma is a chronic inflammatory disease of small airways with bronchial hyperresponsiveness and eosinophilia mediated by mast cells. The pathogenesis of asthma is consisted of the interaction of heterogeneous genetic component and enviromental factors. The relationship between asthma and atopy is a known fact. There are many researches studying candidate genes like Toll like receptor (TLR), C-C chemokin receptor 5 (CCR 5), A disintegrin and metalloprotease 33 (ADAM 33) polymorphisms for asthma background to understand the asthma pathogenesis more. The studies including asthma-atopy-candidate gene polymorphism relationship are necessary for understanding the ethiopathogenesis of this disease, for modifying the treatment options in the light of new studies and for determining and treating the individuals who care candidate gene polymorphisms before the disease onset In this study, TLR Asp299Gly, CCR5 delta 32 ve ADAM 33 S1 gene polimorphisms and allele frequencies were studied to detect the relationship between asthma and control groups and atopic asthma and non atopic asthma groups in pediatric age and found no significant relationship between groups. This may reflect the result of the ethnicity, but other candidate gene polymorphisms of TLR4, CCR5, ADAM33 which may impact the asthma pathogenesis must be studied in broad studies to understand the real factor effecting this.