Chlamydia trachomatis tanısında kullanılan hücre kültürü, hibridizasyon ve direkt flöresan antikor testlerinin karşılaştırılması
The comparison of cell culture, hybridization and direct flourescent antibody tests in chlamydia trachomatis diagnosis
- Tez No: 195856
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TALAT ECEMİŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Chlamydia trachomatis, DFA, hibridizasyon testi, hücre kültürü, Chlamydia trachomatis, DFA, hybridization test, cell culture
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Cinsel temasla bulasan hastalıkların önemli bir etkeni olarak karsımıza çıkan Chlamydia trachomatis infeksiyonlarının kapsamlı bir sekilde arastırılması her geçen gün önemini arttırarak devam etmektedir. nfeksiyonun Türkiye'deki durumu ile ilgili yeterli veri bulunmamaktadır. Bu konuda yapılacak ayrıntılı çalısmalar klamidya infeksiyonlarının tanısında yeni gelismelerin olusmasına katkıda bulunacaktır. Halen kullanılan yöntemlerin duyarlılıgı ve özgüllügünü arastıran çalısmalar devam etmekte, hangi testin mikrobiyoloji laboratuvarında kullanılmasının daha verimli olacagı tartısılmaktadır. Bu çalısmada, altın standart olarak kabul edilen hücre kültürünü, hızlı tanıda kullanılan antijen arama yöntemlerinden direkt flöresan antikor (DFA) testini ve yüksek duyarlılık ve özgüllüge sahip hibridizasyon testini (PACE 2 CT/NG) karsılastırıldı. 100 infertil kadından alınan endoservikal sürüntü örneginde, hücre kültürü yöntemi ile 11 örnekde C. trachomatis pozitif bulundu ve prevalans %11 olarak saptandı. DFA ve hibridizasyon testlerinin duyarlılıkları sırasıyla %54,5 ve %81,8, özgüllükleri ise sırasıyla %98,9 ve %88,8 olarak bulundu. Sonuç olarak; C. trachomatis tanısında, hücre kültürü uygun örnek alındıgında ve transport kosullarına uyuldugunda halen önemini korumaktadır. Hibridizasyon testi dogrulama testleriyle birlikte yapıldıgında özellikle tarama testi ve hızlı sonuç çıkarılması gereken durumlarda uygun oldugu, DFA testinin ise düsük duyarlılıgı nedeniyle örnek sayısı az olan, olanakların kısıtlı oldugu laboratuvarlarda, deneyimli kisi tarafından degerlendirildiginde C. trachomatis tanısında kullanılabilir oldugu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
The importance of the comprehensive studies on Chlamydia trachomatis, which is an important cause of sexually transmitted diseases, increases day by day. There is no sufficient data on the condition of the infections in Turkey. The detailed studies on this matter will contribute newly developments on diagnosis of chlamydia infections. The studies on the sensibility and specifity of the current methods still continue and the discussions for determination of the efficient test to be used in microbiology laboratory are carried out In our study, we have compared the cell culture, which is accepted as gold standart, direct fluorescent antibody (DFA) test, which is an antigen detection method utilized in rapid diagnosis and PACE 2 CT/NG, which is a high sensitive and specific hybridization test. We have determined 11 positive results and %11 prevelance in the endocervical swab cell culture obtained from 100 infertile women. Respectively, the sensibility of the DFA and hibridization tests are determined as %54,5 and %81,8, the specifity is determined as %98,9 and %88,8. Consequently, the cell culture keeps its importance in C. trachomatis detection if adequate sample is obtained. We have reached the result that hybridization test is acceptable especially as a screening test if applied together with confirmation tests, due to its low sensibility DFA test could be utilized in C. Trachomatis diagnosis if it is made by an experienced personnel in laboratories where samples and facilities are limited