Chorda umbılıcalıs ve plasenta morfolojisi ile yenidoğanın antropometrik ölçümleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between chorda umbilicalis and placenta morphology and the antropometric measurements of newborns
  1. Tez No: 195865
  2. Yazar: EMİNE PETEKKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Morfoloji, Obstetrics and Gynecology, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Antropometri, umbilikal kord, plasenta, yenidogan, Antropometry, umblical cord, placenta, newborn
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalısmanın amacı, yenidoganın antropometrik ölçümleri ile umbilikal kord ve plasentanın morfolojik özellikleri arasında bir iliski varlıgını incelemektir. Arastırma kapsamında 303 yenidogan (151 kız, 152 erkek) antropometrik ölçümleri ile yenidogana ait umbilikal kord ve plasentaların morfolojik özellikleri incelendi. Umbilikal kordun uzunlugu ve damar çapları, plasentanın agırlıgı ve çap ölçümleri incelendi. Yenidoganın gelismislik derecesinin degerlendirmesinde en sık kullanılan agırlık, boy uzunlugu, bas çevresi ölçümleri ile umbilikal kord ve plasenta arasındaki iliski incelendi Anneye ait yas ve dogum sayısı degerlendirildi. Bütün bu özellikler arasında regresyon, t testi, anova ve ki kare analizi yapıldı. Yapılan incelemeler sonucunda elde edilen bilgiler dogrultusunda su sonuçlar elde edildi. Ortalama umbilikal kord uzunlugu 57,79 cm±12.23, ortalama plasenta agırlıgı 436,56 gr±78.06, ortalama yenidogan agırlıgı 3395 gr ±459,31, boy uzunlugu 49,58 cm±2.12, bas çevresi 34.26 cm±1.44 olarak bulundu. Umbilikal kordun plasentaya insersiyo bölgeleri incelendiginde % 53,8'i central, % 36'sı lateral ve % 10,2'si marjinal insersiyo olarak bulundu. Umbilikal kordun histomorfolojik incelemesinde 3 tek umbilikal arter ve 1 aksesuar arter saptadık. Yenidoganın cinsiyetinin dogum agırlıgında ve bas çevresi degerlerinde etkili oldugu saptandı. Yenidogan agırlıgı ile plasenta agırlıgı ve yenidogan bas çevresi arasında iliski oldugu tespit edildi. Umbilikal kord uzunlugunun yenidoganın boy uzunlugu, bas çevresi, plasenta agırlıgı ve dogum sayısı ile iliskisi oldugu belirlendi. Yenidogan cinsiyetinin plasenta agırlıgını etkilemedigi saptandı. Dogum sayısı ile bas çevresi, umbilikal kord uzunlugu, plasenta agırlıgı arasında iliski oldugu saptandı. Anne yasının umbilikal kord uzunlugu, bas çevresi, yenidogan boy uzunluguna etkisi oldugu sonucu bulundu. Yenidogan bas çevresi ile umbilikal kord uzunlugu arasında iliski oldugu saptandı. Bu çalısmada uygulanan yöntemler ve elde edilen tüm bulgular literatür ısıgı altında degerlendirildi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the presence of a relationship between the antropometric and the morphologic measurements of the umbilical cord and the placenta. In the research process of the thesis, antropometric characteristics of 303 newborns(151 girls,152 boys) and the morphologic characteristics their umbilical cords and placentas were studied. The length and vessel diameters of the umbilical cords and the weight and diameter measurements of the placentas were examined. The relationship between the newborns? weight, height, head measurements, which are used in the determination of the newborn?s growth grade, and the umblical cord and the placenta were surveyed. The age and birth number of the mother were examined. Regression, variance analyis, t test and x2 analyis were carried out for these properties. In the light of the information obtained as the result of the examinations, the results were as follows: Mean umbilical cord length 57,79±12.23, mean placenta weight 436,56±78.06, mean newborn weight 3395 ±459.31, body length 49,58 cm±2.12, head circumference 34,26 cm±1.44. The examination of insertion section of the placenta of the umblical cord provided that % 53,8 was central, % 36 lateral and % 10,2 marjinal insertion. We found 3 single umblical artery and 1 accesory artery in the histomorphologic examination of the umblical cord. It was determined that the sex of the newborn has an effect on the birth weight and head circumference values of the newborn. A relationship between the weight of the newborn and of the placenta and the head circumference of the newborn was determined. A parity and a relationship were found between the length of the umblical cord and the newborn?s height, head circumference and placenta weight. The sex of the newborn was found to have no effect on placenta weight. A relationship was obvious betwen the parity and the head circumference, umblical cord length and the placenta weight. What was also concluded was that the mother?s age had an influence on umblical cord length, head circumference and the height of the newborn. A relationship was determined between the head circumference and the placenta length of the newborn. The methods in this study and all the data obtained were evaluated in the light of the medical literature.