Enterferansiyel akım ve lumbal mobilizasyonun etkilerinin primer dismenore üzerine etkilerinin karşılaştırılması.
Comparison of the effects of interferantial current and lumbal mobilizationon primary dysmenorrhea.
  1. Tez No: 195882
  2. Yazar: HANDE KABA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TÜRKAN AKBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Primer dismenore, enterferansiyel akım, mobilizasyon, ağrı şiddeti, Primary dysmenorrhea, interferential current, mobilization, pain severity
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada primer dismenore teşhisi konmuş 40 olgu rastgele olarak 2 gruba ayrılmıştır. Birinci gruba; enterferansiyel akım uygulaması, ikinci gruba; lumbal mobilizasyon uygulaması yapılmıştır. Hastalar 1.menstrual periyodlarında takip edilmiş, 2.menstrual periyodlarında tedaviye alınmışlardır. 3.menstrual siklusta değerlendirilmeler yenilenmiştir. Enterferansiyel akım grubuna menstrual siklusun ilk günü, lumbal bölgeye, 4 vakum elektrotla, 90-100 Hz. frekansı ile, 15 dk. süreyle uygulanmıştır(20). Lumbal mobilizasyon grubuna ise ilk gün; önce ağrı sınırı içerisinde, daha sonra anatomik sınır içerisinde lumbal mobilizasyon uygulaması yapılmıştır. İlk değerlendirmesinde hastanın fiziksel özellikleri ( yaş, kilo, boy, cinsiyet vb. ) belirlenmiştir. Vakaların menstruasyon özelliklerinin belirlenmesi amacıyla anket uygulanmış, vücut ağrı diağramı kullanılarak ağrılarının hangi bölgelerde olduğu, kanama değerlendirme günlüğü kullanılarak ağrının ve kanamanın şiddeti belirlenmiştir. Menstrual kramplardaki değişikliğin saptanmasında görsel analog skalası kullanılmış, ayrıca vakaların genel sağlık durumları hakkında bilgi edinmek için genel sağlık anketi uygulanmıştır. İstatistiksel analizler sonucunda, görsel analog skalası değerlerine bakıldığında genel vücut ağrısı, bel ağrısı, bacak ağrısı, yorgunluk ve menstrual ağrı semptomlarında her iki grupta da azalma belirlenmiştir. Genel vücut ağrısı, bel ağrısı, bacak ağrısı, yorgunluk değerlerinin azalmasında iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmazken (p>0.05), menstrual ağrı semptomunun azalmasında enterferansiyel akımın daha etkin olduğu saptanmıştır (p0.05).
Özet (Çeviri)
In this study, forty subject who has primary dysmenorrhea divide randomized two groups . The first group is interferential current group and the second is lumbal mobilization group. The subjects evaluated in first menstrual cycle, treated second menstrual cycle and reevalueted third menstrual cycle. Both treatments was applied in first day of menstrual cycle which patients has menstrual pain in. 15 minutes 90-100 Hz. was selected for treatment with interferential current(20). Lumbal manipulation was applied the first day of menstrual cycle, too. First mobilization was performed in range of pain. And than mobilization was performed in anatomic range. Physical characteristics of patients were defined in the first assessment. A form which was used to be defined for menstrual characteristics. Body pain diagram was employed for determaning menstrual pain zone of patients. Visual analog skale which determined alteration of pain was performed in menstrual cycle. Bleeding assessment diary was practised to measure alteration of bleeding and pain severity. Patients? health was performed with General Health Questionnaire. Statisticly, results of visual analog scale: there was no differences between nterferantial current and lumbal mobilization for general body pain, back pain, leg pain and fatigue (p>0.05), but there was difference between two methods for menstrual pain (p0.05).