Hastaların cerrahi girişim öncesi dile getiremedikleri düşünce ve istekleri
Patiens' thoughts and demands that they did not express before surgery.
- Tez No: 195883
- Danışmanlar: PROF. SAADET ÜLKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Perioperatif bakım, Preoperatif hasta egimi, postoperatif hasta memnuniyeti, hasta hakları, Perioperative care, Preoperative patient education, postoperative patient satisfaction, patient rights
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Çullu, Mehtap., Hastaların Cerrahi Girisim Öncesi Dile Getirmedikleri Düsünce ve stekler, Hacettepe Üniversitesi Saglık Bilimleri Enstitüsü Cerrahi Hastalıkları Hemsireligi Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2007. Arastırma, cerrahi girisim öncesi hastaların dile getirmedikleri düsünce ve isteklerini ortaya çıkartarak, cerrahi girisim öncesi hazırlıga yön verecek verileri elde etmek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıstır. Arastırma, Saglık Bakanlıgı zmir Egitim ve Arastırma Hastanesi 11 cerrahi kliniginde elektif cerrahi kapsamına giren, genel ve spinal anestezi uygulanan 364 hasta ile yapılmıstır. Veri toplama aracı olarak, arastırmacı tarafından hazırlanan soru kagıdı kullanılmıstır.Veriler arastırmacı tarafından hastalarla görüsülerek toplanmıstır. Verilerin degerlendirilmesinde yüzdelik hesapları ve ki kare önemlilik testi kullanılmıstır. Arastırmadan elde edilen bulgulara göre, hastaların cerrahi girisim sonrası yasadıgı sorunlar hakkında girisim öncesinde bilgi verilmedigi, verilen bilgilerin, hastaların istedigi bilgilerle uyumlu olmadıgı, bilgi verilen ortamın ve bilgi verilme süresinin uygun olmadıgı, verilen bilgilerin hastaları yeterince bilgilendirmedigi, hastaların hasta hakları konusunda bilgisi olmadıgı için haklarını, özellikle bilgi edinme hakkını, talep edemedigi görülmüstür. Hemsirelerin ve diger saglık ekibi üyelerinin cerrahi girisim öncesi hazırlıktaki rollerini etkin bir sekilde yerine getirebilmeleri için önerilerde bulunulmustur.
Özet (Çeviri)
Çullu, Mehtap., Patients? Thoughts and Demands that They did not Express Before Surgery. Hacettepe University, Institute of Health Care Sciences, Nursing Program of Surgery, Master Thesis, Ankara, 2007. The research was performed in order to get data directing preoperative preparation by exposing patients? thoughts and demands that they did not express before surgery. The research was applied to selected 364 elective surgery patients undergoing general and spinal anesthesia. The questionnaire prepared by researcher was used as a tool for collecting data. Researcher collected data by interviewing with patients. Percentage accounts and Chi-square importance tests were used to evaluate data. According to findings, it was seen that patients were not able to use their rights to receive apporiate health care since they were not informed about problems they met after operation. It was found that information given was not consistent with patients? demands. Patients were not aware of patients? rights, particularly right to get information. Suggestions made for nurses and members of other healthcare team for them to perform their roles effectively before surgery.