Ankara kent merkezindeki serbest eczacıların tükenmişlik düzeyleri ve etkileyen faktörler
Community pharmacists' burnout levels and influencing factors in ankara city center
- Tez No: 195881
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELEN YEĞENOĞLU, DOÇ. DR. DİLEK ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Psikoloji, İşletme, Pharmacy and Pharmacology, Psychology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tükenmislik (sendromu), eczane, eczacı, is stresi, is doyumu, Burnout (syndrome), pharmacy, pharmacist, job stress, job satisfaction
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Tükenmislik, duygusal tükenme, duyarsızlasma ve kisisel basarı eksikligi olmak üzere üç boyutta tanımlanmakta ve çalısanların is basarımını, sundukları hizmetin kalitesini ve kisisel saglıgını etkilemektedir. Bu çalısmanın amacı, Ankara kent merkezinde hizmet veren serbest eczacıların tükenmislik düzeyini ve etkileyen faktörleri belirlemektir. Ankara Eczacı Odası'nın 10 bölgesine kayıtlı 1504 serbest eczacı arasından basit rastgele örnekleme yolu ile seçilen 251 eczacının tükenmislik düzeyi, Maslach Tükenmislik Ölçegi aracılıgı ile degerlendirilmistir. Eczacıların duygusal tükenme puan ortalaması 16,84 ± 6,25, duyarsızlasma puan ortalaması 4,19 ± 3,06 ve kisisel basarı puan ortalaması 22,69 ± 4,16 olarak bulunmustur. Türkiye eczacılarının normlarına göre, eczacıların duygusal tükenme ve duyarsızlasma düzeyi düsük, kisisel basarı eksikligi düzeyi ise yüksektir. Eczacıların mesleki (is talepleri, is kaynakları, is stresi, isten ayrılma niyeti gibi) ve kisisel (sosyodemografik özellikler, ailelerine iliskin özellikler, is tutumları gibi) bazı özellikleri ile tükenmisligin iliskili oldugu saptanmıstır. Eczacıların tükenmislik düzeyinin ve iliskili oldugu faktörlerin belirlenmesinin, daha verimli ve nitelikli eczacılık hizmeti sunmalarına katkıda bulunabilecegi düsünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Burnout is defined by the three dimensions of exhaustion, cynicism, and inefficacy which affects people?s job performance, quality of services they supply and personal health. Aim of this study is to determine community pharmacists? burnout levels and influencing factors in Ankara city center. 251 pharmacists were randomly selected from 1504 pharmacists registered in Ankara Chamber of Pharmacists? 10 regions. Maslach Burnout Inventory was used to assess pharmacists? burnout levels. Pharmacists? emotional exhaustion score was found 16,84 ± 6,25, cynicism score 4,19 ± 3,06 and efficacy score 22,69 ± 4,16. According to Turkish pharmacists? norms, emotional exhaustion and cynicism levels were low while inefficacy level was high. Burnout levels were affected by some of the professional (job demands, job resources, job stress, intention to quit the job, etc.) and personal characteristics (sociodemographic characteristics, characteristics of pharmacist?s family, job attitudes, etc.). Determining pharmacists? burnout levels and influencing factors can contribute to the pharmacists? providing more productive and high quality pharmaceutical services.