Tarama testlerinin etkinliklerinin karşılaştırılması için örneklem genişliği saptaması ve tarama testleri yardımı ile prevalans kestirimi.
Sample size determination for evaluating efficiency of screening tests and prevalence estimation with help of screening tests.
  1. Tez No: 195906
  2. Yazar: SELCEN PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERGUN KARAAĞAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
  6. Anahtar Kelimeler: prevalans, duyarlılık, seçicilik, örneklem genisligi, bagıl duyarlılık, prevalence, sensitivity, specificity, sample size, relative sensitivity
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Tarama, tanınmamıs hastalık veya kusurun hızlı bir sekilde uygulanabilen testler, incelemeler veya diger islemlerle öngörü amaçlı olarak belirlenmesidir. Bir tarama testinin dogrulugunun degerlendirilmesi için, duyarlılıgı yüksek ve klinikte sık kullanılan standart bir test ile karsılastırılması gerekir. Bu karsılastırma amacına yönelik olarak tarama testinin standart testten ne kadar daha iyi oldugu veya ne kadar daha kötü olmadıgı sorusuna yanıt, bagıl dogruluk ölçütleri olan bagıl duyarlılık ve bagıl seçicilik oranları ile bu oranların güven aralıklarından elde edilir. Bu çalısmanın amacı, bir tarama testinin standart testle karsılastırılmasında kullanılan eslesmis ve eslesmemis arastırma tasarımları için örneklem genisligi hesaplaması, tarama test sonuçlarından prevalans kestirimi ve bu hesaplamaları bir uygulama üzerinde göstermektir. ki testin karsılastırılması için kullanılan farklı arastırma tasarımları vardır. Bu çalısmada ele alınan, eslesmis ve eslesmemis arastırma tasarımlarıdır. Tarama testinin dogrulugunu saptamaya yönelik bu iki tasarım için de alınması gereken örneklem genislikleri farklılık gösterir. Bu amaca yönelik uygulama, Mikro Eliza yöntemi ile HBsAg oldugu saptanan 100 hasta ve HBsAg olmadıgı saptanan 100 saglıklı birey olmak üzere toplam 200 birey üzerinde yapılmıstır. Bireylerden alınan kanlara, Latex Aglütinasyon Testi ve Acon Marka Kaset Test uygulanmıs ve test sonuçları eslesmis ve eslesmemis arastırma tasarımına göre düzenlenmistir. Bu pilot çalısmanın sonucunda Acon Marka Kaset Testin performans ölçütlerinin Latex Aglütinasyon Testinden daha düsük oldugu, dolayısıyla iki test karsılastırması için ?daha kötü olmama? arastırmasının tasarlanmasının gerektigi öngörülmüstür. Karsılastırma için kurulan ?daha kötü olmama? hipotezlerinin kontrolüne yönelik alınması gereken örneklem genisligi eslesmis ve eslesmemis arastırma tasarımları için saptanmıstır. Her iki testin performans degerlerinden, prevalans kestirimleri hesaplanmıs ve altın standart test ile elde edilen prevalans degeriyle kıyaslanmıstır.
Özet (Çeviri)
Screening is defined as the presumptive identification of unrecognized disease or defect by the application of tests, examinations, or other procedures which can be applied rapidly. For the assesment of the accuracy of screening test, it must be compared with the standart test having high sensitivity and frequent usage at clinic. As directed to the goal of this comparison, answer to the question about if a screening test is superior to standart test or non-inferior is obtained from relative sensitivity and relative specificity together with the confidence intervals of them, which are relative accuracies. The aim of this study is to calculate sample size for paired and unpaired study designs which are used to compare a screening test with standard test, to estimate prevalence from the screening test results and to illustrate these calculations with an application. There are various types of study designs used to compare two tests. In this study, paired and unpaired study designs are considered. Being directed to determining the accuracy of screening test, sample sizes to be taken for these designs are different. The application directed to this objective was undertaken on total 200 individuals, 100 of them are patients detected as HBsAg (+) and 100 are healty detected as HBsAg (-) by Micro Eliza method. Latex Agglutination Test and Acon Casette test were applied to the blood samples taken from individuals and test results were ordered for paired and unpaired study designs. After this pilot study it was anticipated that performance of Acon Cassette Test is lower than Latex Agglutination Test and consequently to compare these two tests ?non-inferiority? study must be designed. Sample sizes which must be taken for evaluating ?noninferiority? hypothesis that are used to compare tests, was calculated for paired and unpaired study designs. Prevalence estimations were calculated from performance values of both tests and were compared with the prevalence estimation values calculated from gold standard.