Okul öncesi dönemde öğretmenleri tarafından üstün ve özel yetenekli olarak aday gösterilen çocukların gelişim özelliklerinin incelenmesi
Study of the development features of children nominated by teachers in preschool period as gifted and talented in accordance with their peers.
- Tez No: 195907
- Danışmanlar: PROF.DR. NECATE BAYKOÇ DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Üstün Yetenek, Özel Yetenek, Okulöncesi Dönem, Gifted Children, Talented Children, Preschool Period
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu arastırma, Ankara ili merkez ilçesinde kamu kuruluslarına bağlı kres, yuva ve bakımevlerine devam eden, öğretmenleri tarafından üstün ve özel yetenekli olduğu düsünülen 3?6 yas grubu çocukların öğretmenleri ve velileri ile bu çocukların bebeklik ve okulöncesi döneme ait gelisim özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıstır. Arastırmacı tarafından gelistirilen, ?Çocuk Gelisim Formu?; velilerin ve öğretmenlerin çocuğu bilissel, dil, fiziksel ve sosyal-duygusal gelisim alanlarında değerlendirirken, birbirleri ile ne kadar tutarlı olduğunu ölçmektedir. Tablo ve grafikler; öğretmenleri tarafından üstün yetenekli olabileceği düsünülen çocukların gelisim özellikleri ve veli-öğretmen değerlendirmeleri dikkate alınarak hazırlanmıstır. Hem öğretmen hem de veli tarafından yetenek alanları onaylanmıs öğrencilerin veli-öğretmen formları dikkate alınmıstır. Bazı kurumların veli-öğretmen bilgilerini vermek istememesi üzerine sadece gelisim bilgi formu uygulanmıs ve tüm formların anne-baba bilgileri değerlendirmeden çıkartılmıstır. Yapılan incelemeler sonucunda ailelerin çocuklarının, dil ve bilissel gelisim alanlarında öğretmenlere göre değerlendirme düzeylerinin daha yüksek olduğu ortaya çıkmıstır.
Özet (Çeviri)
This research is conducted in order to identify the infancy and pre school period development characteristics of 3-6 aged children with their teachers and parents attending nursery, playschool and day-care centers of public organizations in the central district of Ankara province considered as gifted and talented by their teachers While parents and teachers evaluating the child in the areas of cognitive, language, physical and social-emotional development by means of ?Child Progress Form? developed by the researcher , it also evaluates how coherent they are. Tables and graphics are prepared by taking into account of the parent-teacher evaluations and development characteristics of children considered as gifted and talented by their teachers. Parent-teacher forms are taken into account that are both confirmed by teacher and parent. Due to unwillingness of some organizations in delivering the parent-teacher information, only the progress information form is applied and all the parental information is excluded from evaluation. In conclusion of the research it has been appeared that the evaluation levels of parents are high with respect to teachers.