Türkiye'de sporcuların stresle başa çıkma davranışlarını belirlenmesi
Determine the athletes ways of coping with stress in turkey.
  1. Tez No: 195931
  2. Yazar: NİHAN ARSAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZİYA KORUÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, Stresle Basa Çıkma, Bireysel Spor, Takım Sporu, Gender, coping with stress, individual sport, team sport
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu arastırmanın amacı, Türkiye'de sporcuların kullandıkları basa çıkma yollarını belirlemektir. Arastırmaya takım sporları (futbol, basketbol, voleybol, hentbol) ve bireysel sporlar (atletizm, tenis, atıcılık, okçuluk, yüzme, eskrim, cimnastik) yapan sporcular katılmıstır. Arastırma grubu 531 kisiden olusmaktadır. 201 kadın (yas ortalaması 20.6±4.3, spor yasları 8.1±4.1) ve 330 erkek (yas ortalaması 21.7±5.9, spor yasları 8.1± 4.8) sporcu bulunmaktadır. Arastırmaya bireysel spor yapan 253 (yas ortalaması 21.6±5.9, spor yasları 6.9 ±4.5) ve takım sporu yapan 278 (yas ortalaması 20.9±4.8, spor yasları 9.1±4.4) sporcu katılmıstır. Sporcuların 251'i genç, (yas ortalaması 17.1±1.5, spor yasları 5.2±2.4) 280'i ise büyük (yas ortalaması 24.9±4.8, spor yasları 10.2±4.4) takımlarda oynamaktadır. Sporcuların stresle basa çıkma stratejilerini belirlemek için Sporda Stresle Basa Çıkma Stratejileri Envanteri (SSBÇSE) kullanılmıstır. Ölçek arastırmacı tarafından Türkçe'ye uyarlanmıstır. Arastırmada; bireysel ve takım sporlarına katılan sporcular arasında stresle basa çıkmada kullanılan bilissel ve fiziksel çaba sarf etme [F(7, 523)=6.520;p.05). Kadın ve erkek sporcular arasında stresle basa çıkmada kullanılan destek arama [F(7,523)=6.373;p.05). Genç ve büyük sporcular arasında stresle basa çıkmada kullanılan stratejiler açısından hiç bir alt ölçekte anlamlı bir fark bulunmamıstır (p>.05). Sonuçta Türk sporcular takım ve bireysel spor yapmaya baglı olarak ve cinsiyet etmenleri açısından farklı basa çıkma stratejileri kullanmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine how competitive athletes cope with sport related stress in Turkey. Participants of study were 531 athletes who participated in team (handball, volleyball, basketball, and football) and individual (fencing, swimming, tennis, shooting, archery and gymnastic) sports in Turkey. 201 female (aged 20.6±4.3 years with 8.1±4.1 training age) and 330 male athletes (aged 21.7±5.9 years with 8.1±4.8 training age) formed the research group. 253 athletes who attended individual sports (aged 21.6±5.9 years with 6.9 ±4.5 training age) and 278 of them attended team sports (aged 20.9±4.8 years with 9.1±4.4 training age). 251 of athletes play in youth teams (aged 17.1±1.5 years with 5.2±2.4 training age) and 280 of them play in adult teams (aged 24.9±4.8 years with 10.2±4.4 training age). Coping Strategies in Sport Competition Inventory was used to determine the athletes? coping strategies. Inventory was adapted by the researcher. Results showed that there is a significant difference in the logical and physical effort expenditure [F (7, 523) =6.520, p.05). Also there is a significant difference between male and female athletes in the use of seeking support [F (7,523) =6.373, p.05). Strategies which are being used for coping with sport related stress do not show any significant difference between youth and adult teams. Consequently, the findings indicate that there is a remarkable difference in the ways male and female Turk athletes and athletes participating in individual and team sports cope with stress.