Pozitif ve kültürlerarası psikoterapiye dayalı olarak geliştirilen psikoeğitim programının dans sporcularında stresle başa çıkma ve öz güven üzerine etkisi
The effect of a psychoeducation program developed based on positive and transcultural psychotherapy on coping with stress and self-confidence in dance athletes
- Tez No: 942031
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİDAYET SUHA YÜKSEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Dans Sporcuları, Öz Güven, Pozitif ve Kültürlerarası Psikoterapi, Psikoeğitim, Stres, Dance Athletes, Self-confidence, Positive and Transcultural Psychotherapy, Psychoeducation, Stress
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Pozitif ve Kültürlerarası Psikoterapi, mevcut müdahaleler gibi doğrudan semptomları hedef almaktan ziyade, özellikle pozitif duygu ve var olan güçlü özellikleri geliştirmeyi amaçlayan bir müdahale yöntemidir. Psikoeğitim programları, kişilerin duygularını tanımlayıp ifade edebilmelerine; kişiyi rahatsız eden uyumsuz düşüncelerini tanımlamasına ve tartışmasına; olumsuz/yıkıcı davranışlarının yerine, uyumlu/yapıcı becerileri kazanmasına yardımcı olma ile stres kaynaklarını ve strese yönelik tepkilerine odaklanmaktadır. Bu çalışma kapsamında hazırlanan Pozitif ve Kültürlerarası Psikoterapiye dayalı psikoeğitim programı, sporculara güçlü ve zayıf yönleriyle ilgili farkındalık kazandırmanın yanında sportif özgüven ile yaşadıkları olumsuz duygu ve durumlarıyla nasıl başa çıkabileceklerine yönelik eğitim vermeyi amaçlamaktadır. Bu araştırmanın çalışma grubunu, Türkiye Dans Sporu Federasyonu'na bağlı Ankara'daki Latin dans sporcuları oluşturmaktadır. Araştırma grupları, randomize örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenmiş ve 15 katılımcı müdahale grubuna, 15 katılımcı ise kontrol grubuna atanmıştır. Katılımcıların tümüne; Kişisel bilgi formu, Wiesbaden Pozitif ve Kültürlerarası Psikoterapi ve Aile Terapisi Envanteri, Sporda Yarışma Kaygısı Testi Yetişkin Formu (SCAT – A), Yarışma Durumluk Kaygı Envanteri 2 (CSAI – 2), Sporda Stresle Başa Çıkma Stratejiler Envanteri (SSBÇSE), Sportif Kendine Güven Ölçeği (SSCI)uygulanmıştır. Müdahale grubuna, Pozitif ve Kültürlerarası Psikoterapiye dayalı olarak geliştirilen 10 oturumluk psikoeğitim programı interaktif bir şekilde uygulanmıştır. Kontrol grubuna herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır. Tüm oturumlar tamamlandıktan sonra hem müdahale hem de kontrol gruplarına son test kapsamında ölçekler tekrar uygulanmıştır. Ölçümler sonucunda grup ve zaman etkileşimi bilişsel kaygı, bedensel kaygı ve kendine güven alt ölçeklerinde anlamlı bulunmuştur. Uygulanan psikoeğitim programının zaman ve grup etkileşimi SCAT ve dikkati başka yöne çevirme skorları üzerinde anlamlı ve güçlü bir etkisi görülmüştür. Araştırma sonuçları, Pozitif ve Kültürlerarası Psikoterapi teknikleriyle hazırlanan psikoeğitim programının dans sporcularında stres yönetimini düzenlediklerini ve kaygılarını kontrol edebileceklerini ortaya koymuştur. Araştırmanın bulguları literatürde yer alan çalışmaları destekler nitelikte olmasının yanında sporcularda stresle baş etme biçimlerinin daha detaylı incelenmesinin gerekliliği konusunda alan yazına katkıda bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Positive and Transcultural Psychotherapy is an intervention method that aims to develop positive emotions and existing strong characteristics rather than directly targeting symptoms like existing interventions. Psychoeducation programs focus on helping individuals identify and express their emotions; identify and discuss incompatible thoughts that bother them; help them gain adaptive/constructive skills instead of negative/destructive behaviors; and stress sources and reactions to stress. The psychoeducation program based on Positive and Transcultural Psychotherapy prepared within the scope of this study aims to provide athletes with awareness of their strengths and weaknesses as well as training on how to cope with negative emotions and situations they experience with athletic self-confidence. The study group of this research consists of Latin dance athletes in Ankara affiliated with the Turkish Dance Sport Federation.The study groups were randomly assigned to the experimental group with 15 participants and the control group with 15 participants using the random sampling method. All participants were administered the following personal information form, Wiesbaden Positive and Transcultural Psychotherapy and Family Therapy Inventory, Sports Competition Anxiety Test Adult Form (SCAT – A), Competition State Anxiety Inventory 2 (CSAI – 2), Sports Stress Coping Strategies Inventory (SSBTSI), and Sports Self-Confidence Scale (SSCI). A 10-session psychoeducation program based on Positive and Transcultural Psychotherapy was applied to the experimental group in an interactive manner. No intervention was made to the control group. After all sessions were completed, the scales were re-applied to both the experimental and control groups as part of the post-test. As a result of the measurements, group and time interaction was found to be significant in cognitive anxiety, physical anxiety and self-confidence subscales. The psychoeducation program applied had a significant and strong effect on time and group interaction SCAT and distraction scores. The research results show that the psychoeducation program prepared with Positive and Transcultural Psychotherapy techniques regulates stress management in dance athletes and can control their anxiety. The findings of the research support the studies in the literature and contribute to the literature on the necessity of examining the ways athletes cope with stress in more detail.