Laksatif ve zayıflatıcı olarak kullanılan bazı cassia (sinameki) türlerinde ve preparatlarında fitoeşdeğerlik-kalite kontrol analizleri
Phytoequivalance and quality control analyses on some species and preparations of cassia (senna) utilized as laxative and for weight loss purposes
  1. Tez No: 195930
  2. Yazar: NESLİHAN KARAHAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. L. ÖMÜR DEMİREZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Folia Sennae, antrakinon, laksatif etki, HPLC, fitoesdeğerlik, Folia Sennae, anthraquinone, laxative effect, HPLC, phytoequivalence
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Cassia türleri, Avrupa dısında tüm kıtaların tropik ve subtropik bölgelerinde yetismektedir. Laksatif etkili tıbbi sinameki yaprağı (Folia Sennae) olarak bilinen drog, Kuzeydoğu Afrika ve Arabistan yarımadasının yarı çöl ve dağlarında yabani olarak yetisen Cassia acutifolia Del. (Cassia senna L.) ve C. angustifolia Vahl. türlerinden elde edilmektedir. Bu çalısmada, piyasada zayıflatıcı çay ya da form çayı adı altında satılan çaylarda bulunan sennozit A ve B miktar tayinlerinin ve sennozit A ve B tasıyan bitkisel ilaçlarda fitoesdeğerlik kontrolünün HPLC yöntemi ile yapılması amaçlanmıstır. Öncelikle sennozitlerin Cassia sp. bitkisinden izolasyonu planlanmıs ancak sennozit A ve B elde edilememis, kemferol-3-O-gentiobiozit ve izoramnetin-3-O-gentiobiozit karısım halinde, aloeemodin- 8-O-ß-glukopiranozit, rein-8-O-ß-glukopiranozit, torakrizon-8-O-ß- glukopiranozit bilesikleri izole edilmistir. Standart olarak alınan bu maddelere Fluka firmasından temin edilen sennozit A ve B de eklenmis ve analizler bu 6 bilesik üzerinden yapılmıstır. Sonuç olarak, izolasyon çalısmalarında kullanılan bitki de dahil olmak üzere piyasada bulunan çaylarda esas etkili madde olan sennozit B'ye rastlanmamıs, çaylarda bu bilesiğin monomeri olan rein-8-O-ß-glukopiranozit tespit edilmistir. Müstahzarlarda ise sennozit B varlığı saptanmıs ve standartlara ait olan piklerden madde miktarları tayin edilmistir. Müstahzarlarda sennozit B miktarı tablet basına 1.49 ile 5.82 mg arasında değismektedir. Bu sonuçlar değerlendirildiğinde piyasada bulunan ve aynı amaçla kullanılan müstahzarların nitelik yönünden fitoesdeğer olduğu fakat farklı miktarlarda etkin madde içerdikleri ve etki güçlerinin de birbirinden farklı olduğu sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
Cassia species generally grow in tropical and subtropical lands of all continents where Europe is the only exception. The drug, known to be the medical senna leaf (Folia Sennae) with laxative effect is obtained from the wild Cassia acutifolia (C. senna) and Cassia angustifolia, which are found in the sabkha and mountainous terrain of Northern Africa and Arabian Peninsula. This study aims to provide a quantitative analysis of sennoside A and B in herbal tea preparations which are known as form or weight loss teas in market. Another achievement of the study would be the phytoequivalence control of such herbal medicines containing sennoside A and B through the HPLC method. Firstly studies were planned for the isolation of sennosides from Cassia sp., but it has not been possible to obtain sennoside A and B. Instead aloe-emodin-8-O-ß-glucopyranoside, rhein-8-O-ß-glucopyranoside, torachrysone-8-O-ß-glucopyranoside and the mixture of kaempherol-3-O-gentiobioside and isorhamnetin-3-O-gentiobioside have been isolated. Sennoside A and B (Fluka) have been added to these compounds which are in line with the standards and the analyses have been made utilizing these 6 compounds. The analyses revealed that the actual effective material that is sennoside B as well as the plant material utilized in isolation studies, are not found among the constituents of the teas in focus which are sold in the market, but rather rhein-8-O-ß- glucopyranoside, the monomer of sennoside B was found. Presence of sennoside B in tablets has been verified and amounts of materials have been assessed as per the standard peaks values. Accordingly, it has been determined that the amount of sennoside B varies between 1.49-5.82 mg per tablet. Upon evaluation of the data obtained, it is concluded that the tablets in the market used for the same purpose are phytoequivalent in their qualitative contents but comprise different amounts of effective material and have differential potencies.