Süt dişi dentinine bağlayıcı ajan uygulanması sırasında tükürük kontaminasyonunun bağlanma dayanımına etkisinin in vitro olarak incelenmesi
Effect of saliva contamination on the microtensile bond strength of dentin adhesive systems to primary dentin in vitro
- Tez No: 195977
- Danışmanlar: PROF.DR. SEVAL ÖLMEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: saliva contamination, microtensile bond strength, primary tooth dentin
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırmada, tükürük kontaminasyonunun üç dentin bağlayıcı sistemin süt dişi dentinine bağlanmasına etkisinin mikrogerilimsel bağlanma kuvvet testi uygulanarak incelenmesi amaçlanmıştır. 60 adet çürüksüz süt molar dişin oküzal mineleri kaldırılarak yüzeyel dentinler açığa çıkarılmıştır. Prime& Bond NT, Clearfil Protect Bond ve I Bond bağlayıcı ajanlar kontrol grupları ve deney grupları olmak üzere 6 gruba ayrılmıştır. Daha sonra tüm gruplar bağlayıcı ajanlara uyumlu kompozit materyallerle restore edilmiştir. Bağlanma dayanım testi için dişlerden çubuklar şeklinde mikro kesit alma aleti ile her grupta 20'şer örnek olacak şekilde kesitler alınmıştır. Her üç bağlayıcı ajan sisteminde de tükürük kontaminasyonunun varlığı istatistiksel olarak yüzeyel santral dentine ait örneklerde bağlanma dayanımını etkilememiştir. Bununla birlikte yüzeyel çevresel dentin gruplarında Prime&Bond NT ve Clearfil Protect Bondun kontrol grupları kendi deney gruplarına göre yüksek bağlanma dayanımı göstermişken bağlanma dayanımı açısından I Bond'un deney ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir faklılık bulunamamıştır. Yüzeyel çevresel dentinin deney grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamışken kontrol grupları arasında Prime&Bond NT, I Bond ve Clearfil Protect Bond'dan daha yüksek bağlanma dayanımı göstermiştir. Yüzeyel santral dentinin deney ve kontrol gruplarının kendi içinde ve arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Yüzeyel santral dentin hem deney hem kontrol gruplarında yüzeyel çevresel dentine göre daha yüksek bağlanma dayanımı göstermiştir. Sonuç olarak tükürük kontaminasyonunun test edilen materyallerin yüzeyel santral dentine bağlanmasını etkilemediğini, yüzeyel santral dentinde bağlanma dayanımının yüzeyel çevresel dentine göre daha fazla olduğunu ve tükürük kontaminasyonunda bağlanma dayanımının total-etch sistemde self- etch sisteme göre daha üstün olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the effects of saliva contamination on the micro tensile bond strengths of three dentin bonding agents applied to primary dentin. The occlusal enamel was removed to expose the superficial dentin. Teeth were divided into 6 groups: Prime& Bond NT, Clearfil Protect Bond ve I Bond control and their experimental groups. The bonded teeth were sectioned to form stick shape and each group consist of 20 samples for micro tensile bond test and 15 for SEM evaluation. No statistically significant difference was found between contaminated and non-contaminated superficial central dentin in both experimental and control groups. However, in superficial periferal dentin groups: both Prime& Bond NT and Clearfil Protect Bond control groups showed higher bond strength than their experimental groups. There was no statistically significiant difference between the bond strength of I Bond experimental and control group. Among superficial periferal dentin contaminated groups there was no statistically significant difference. Prime& Bond NT showed significiantly higher bond strength than both I Bond and Clearfil Protect Bond control groups in superficial periferal dentin. Also superficial central dentin showed higher bond strength than superficial periferal dentin in both experimental and control groups. Eventually, the results revealed that saliva contamination did not effect bond strenght in superficial central dentin. Superficial central dentin groups showed higher bond strength than periferal dentin in both control and tretment groups and in a saliva contaminated environment total-etch adhesive system showed highest bond strength values than self-etch adhesive system.