Sıçan mezenter iskemi/reperfüzyon modelinde mezenter arter ve ileumdaki fonksiyonel ve yapısal değişiklikler üzerine sildenafilin etkileri
The effects of sildenafil on functional and structural changes in mesenteric artery and ileum, in a mesenteric ischemia/reperfusion model of rat
- Tez No: 195978
- Danışmanlar: PROF.DR. MERAL TUNCER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyopatoloji, Physiopathology
- Anahtar Kelimeler: skemi/reperfüzyon, mezenter arter, ileum, elektriksel alan stimülasyonu, sildenafil, Ischemia/reperfusion, mesenteric artery, ileum, electrical field stimulation, sildenafil
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalısmanın amacı sildenafilin sıçanlarda mezenter iskemi/reperfüzyon (/R)'u sonrasındaki vasküler ve intestinal hasar üzerine olan etkilerini arastırmaktır. Superior mezenter arterin 45 dak kapatılmasıyla olusturulan iskemiyi takiben 60 dak reperfüzyon uygulandı. /R'nin sebep oldugu endotel hasarı, fonksiyonel olarak, mezenter arterlerde asetilkolin (ACh) gevsemelerindeki degisiklikler olarak degerlendirildi. ntestinal hasarı belirlemek için ileum segmentlerinde ACh'in ve elektriksel alan stimülasyonu (EAS)'nun olusturdugu kasılmalar ile EAS ile olusturulan nonadrenerjik nonkolinerjik (NANK) gevsemeler incelendi. Ayrıca ileumda histopatolojik ve biyokimyasal (tiyobarbitürik asit reaktif substans; TBARS miktarı ve miyeloperoksidaz; MPO aktivitesi) degisiklikler arastırıldı. /R, mezenter arterde ACh'nin olusturdugu gevsemeleri azalttı. Sildenafil (1 mg/kg, i.v.) ön tedavisi bu azalmıs cevapları geri döndürdü. leumdaki /R sonrası azalan ACh'nin olusturdugu kasılmalar da sildenafil ile geri döndü. EAS ile elde edilen hem ileumdaki kasılma, hem de NANK gevsemeleri /R sonrasında azaldı. Sildenafil ön tedavisi bu fonksiyonel degisiklikleri kısmen düzeltti. leum TBARS miktarı ve MPO aktivitesi /R sonrasında arttı ve sildenafil bu artısı anlamlı olarak azalttı. Patolojik incelemede, /R sonrasında çok fazla artmıs olan intestinal iskemik alan ve ileum hasarı skorlaması sildenafil ile anlamlı olarak azaltıldı. Bu sonuçlar, sildenafilin /R'nin sebep oldugu fonksiyonel ve yapısal degisiklikler üzerine yararlı ve koruyucu etkisi olabilecegini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of sildenafil on intestinal and vascular injury following mesenteric ischemia/reperfusion (I/R) in rats. Following ischemia induced by occlusion of the superior mesenteric artery for 45 min, reperfusion was applied for 60 min. I/R-induced endothelial damage was evaluated, functionally, as changes in acetylcholine (ACh) induced relaxation of mesenteric arteries. To determine intestinal damage, ACh- and electrical field stimulation (EFS)-induced contractions and EFS-induced nonadrenergic noncholinergic (NANC) relaxations were investigated in ileal segments. Additionally, histopathological and biochemical (thiobarbituric acid reactive substances; TBARS content and myeloperoxidase; MPO activity) changes were evaluated in ileal segments. I/R decreased vasorelaxations to ACh, in mesenteric artery. Sildenafil (1 mg/kg, i.v.) pretreatment reversed these impaired responses. The decreased ileal contractions to ACh after I/R was also reversed by sildenafil. Both ileum contractions and NANC relaxation obtained by EFS were decreased after I/R. Sildenafil pretreatment partly improved these functional changes. Ileal TBARS amounts and MPO activity increased after I/R were attenuated significantly by sildenafil pretreatment. In pathological examination, highly increased intestinal ischemic area and the damage scores of ileum after I/R, were significantly decreased by sildenafil. These results suggest that sildenafil may have protective and beneficial effects on I/R-induced functional and structural changes in rat.