Sıcak stresinin ekzentrik egzersizin neden olduğu kas hasarına etkisi
The effects of heat stress on eccentric exercise induced muscle damage
  1. Tez No: 195995
  2. Yazar: SULTAN HARBİLİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HAYDAR A DEMİREL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sıcak soku proteini HSP70, Ekzentrik egzersiz, Kas hasarı, Nötrofil kemiluminesansı, Trombosit agregasyonu, Sauna, Heat shock protein70 HSP70, Eccentric exercise, Muscle damage, Neutrophil chemiluminescence, thrombocyte aggregation, Sauna
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalısmanın amacı, sıcak stresinin, insanlarda sıcak soku proteini HSP70 artısında ve kas hasarının önlenmesi veya siddetinin azaltılmasında etkin olup olmadıgını belirlemektir. Çalısmaya 22 erkek denek gönüllü olarak katılmıstır. Denekler sauna (SAU, n= 10) ve kontrol (KONT, n=12) olmak üzere rastgele yöntemle iki gruba ayrılmıstır. SAU grubu 85 derece sıcaklık ve % 50 nem oranında 2x20 dakika SAU uygulamasına maruz bırakılmıstır. KONT ve SAU grubunda SAU uygulamasının 24. saatinde, 8 set 10 tekrar 60 derece/saniye açısal hızla maksimal ekzentrik diz fleksiyonu uygulanmıstır (180 derece tam ekstensiyondan 90 derece fleksiyona). SAU grubunda SAU önce ve SAU 24. saatte, KONT grubunda ise egzersiz öncesinde plazma HSP70 seviyesi belirlenmistir. Aynı zamanda SAU önce, sonra, 3. saat, 24. saat (egzersiz önce) ve her iki grupta egzersiz önce, sonra, 3. saat, 1., 2., 3., 4. ve 7. günlerde alınan kan örneklerinden kreatin kinaz (KK), laktat dehidrogenaz, (LDH), aspartat aminotransferaz (AST) ve alanin aminotransferaz (ALT) enzimleri ölçülmüstür. Fmlp ile indüklenen nötrofil kemiluminesansı, Adenozin di fosfat (ADP) ve kollajen ile indüklenen trombosit agregasyonu egzersiz sonrası 24. saate kadar takip edilmistir. Agrı skorları enzimlerle es zamanlı olarak, diz eklemi ekstansör ve fleksör izometrik kuvvet ölçümleri egzersizi takip eden 3. saat 1., 2., 3., 4. ve 7. günlerde 90 derecelik açıda gerçeklestirilmistir. SAU ve KONT grubunun dinlenim plazma HSP70 seviyeleri arasında fark olmadıgı (p>0.05), SAU sonrası 24. saatte plazma HSP70 seviyesinin % 94 arttıgı (p0.05). LDH, ALT ve AST enzim aktivitelerinde her iki grupta da egzersiz sonrası herhangi bir degisim olusmamıstır (p>0.05). Ekzentrik egzersiz sonrası her iki grupta izometrik ekstensör kuvvette azalma gözlenirken (p< 0.01), SAU grubunda izometrik fleksör kuvvetin degismedigi ve egzersiz sonrasında diger gruptan yüksek oldugu görülmüstür (p< 0.05). Kas agrısının her iki grupta da egzersiz sonrası arttıgı (p0.05). Kollajen ile indüklenen trombosit agregasyonunun her iki grupta da egzersiz sonrası degismedigi görülmüstür (p>0.05). Bu çalısmanın sonucunda sauna sıcak stresi uygulamasının plazma HSP70 indüklenmesini arttırdıgı, kas kuvvetinde sınırlı azalmaya neden oldugu, nötrofil fonksiyonlarını azalttıgı bulunmustur. Bu sonuçlar kas hasarının önlenmesinde sıcak stresinin etkili oldugu hipotezini kısmi olarak desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the effect of heat stress on increasing HSP70 and preventing or reducing the degree of muscle damage in human subjects. A total of 22 males participated in the study as volunteers. Participants were randomly assigned to either sauna (SAU, n= 10) or control (CONT, n=12) groups. SAU group was exposed to SAU twice for 20min at a temperature of 85 ºC and 50% humidity. Participants in both groups performed 8 sets of 10 repetitions maximal eccentric knee flexion (from a 180 degree full extension to 90 degree flexion) at a velocity of 60 rad degrees/s 24 hours after sauna exposure. Plasma HSP70 level was measured in SAU before and 24 hours after SAU exposure, and in CONT just before exercise. In addition, plasma creatine kinase (CK), lactate dehydrogenase (LDH), aspartate aminotransferase (AST) and alanine aminotransferase (ALT) enzymes were determined by analysing the blood samples taken before, immediately, 3 and 24 hours after SAU exposure in SAU group, and before, immediately and 3 hours after exercise, and 1, 2, 3, 4, and 7 days postexercise in both groups. Neutrophil chemiluminescence, ADP and collagen induced thrombocyte aggregation were monitored until 24 hours after exercise. Muscle pain scores were determined simultanously as with the determination of enzyme levels. Isometric knee flexion and extension strengths were measured 3 hours after exercise, and 1, 2, 3, 4, and 7 days postexercise at a joint angle of 90 degree. There was no significant difference in resting plasma HSP70 level between SAU and CONT (p>0.05). However, plasma HPS70 level increased by 94% in SAU 24 hours after SAU exposure (p0.05). There was no significant change in LDH, ALT or AST enzyme activities following exercise in either group (p>0.05). Isometric extension strength decreased following eccentric exercise in both SAU and CONT (p0.05). Muscle pain increased in both groups after eccentric exercise (p0.05). On the other hand, no significant change was observed in collagen induced thrombocyte aggregation after exercise (p>0.05). According to the results of this study, we concluded that heat stress by sauna method results in increased level of plasma HSP70 and prevention of mild degree muscle damage, decreased neutrophil function. This result partially contributes that heat stress is effective to preventing of muscle damage.