Neuman ve omaha hemşirelik sistem modellerinin bakımın sürekliliğinin sağlanmasında kullanımının değerlendirilmesi
Application of the neuman and the omaha systems models in providing continuity of care
- Tez No: 195994
- Danışmanlar: DOÇ.DR. OYA NURAN EMİROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Omaha Sınıflandırma Sistemi, Neuman Sistemler Modeli, bakımın sürekliligi, taburculuk planlaması, evde bakım, Neuman Systems Model, Omaha Classification System, continuity of care, discharge planning, home healthcare
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bakımın sürekliligi, bireyin saglık durumunun korunması, iyilestirilmesi ve gelistirilmesi amacıyla, hastaneye kabul anında baslatılan ve yasadıgı ortama döndügünde de sürdürülen saglık ve sosyal hizmetlerinin sunuldugu saglık hizmetlerinin önemli bir bölümüdür. Bakımın sürekliliginin önemli iki bileseni olan taburculuk planlaması ve evde bakım hizmetleri ile gerçeklestirilir. Bakımın sürekliliginin saglanması ile, hastanın en iyi saglık düzeyine erisimini saglarken, fiziksel, psikolojik, sosyal ve ekonomik güçlükler yasaması engellenir; hastanede kalıs süresini azalır, tanı testlerinin tekrarı ve hastaneye tekrar yatısı önlenir, hasta ve yakınının memnuniyeti artar; ve kaliteli saglık hizmeti sunumunun gerçeklestirilmesi saglanır. Gelismis ülkelerde bakımın sürekliliginin saglanmasında Neuman ve Omaha modellerinin kullanılması, hemsirelik hizmetlerinin daha planlı ve daha sistematik hale getirerek hemsirenin etkinligini ortaya çıkarma ve hemsirelik bakımının yarar-maliyeti açısından daha etkin oldugu kanıtlanmıstır. Bu ülkelerde modeller kullanılmakta ve çesitli alanlarda sınanarak modellerin gelistirilmesi yönünde çabalar sürdürülmektedir. Bu arastırma Neuman ve Omaha modellerine dayanılarak hastaneye yatıs anında baslayan taburculuk planlaması ve hastaneye dayalı evde saglık bakımı hizmetlerinde hemsirelik bakımının hasta ve ailesinin yasayabilecegi güçlüklerin azaltılması, verilen bakımı etkinlestirmesini ve bu modellerin uygunlugunun degerlendirilmesi amacıyla yarı-deneysel sekilde yapılmıstır. Arastırma, Hacettepe Üniversitesi Eriskin Hastanesi Dahiliye, Toraks ve Kalp Damar Cerrahisi ve Kardioloji servislerinde yatan 65 yas üstü yaslı hastalar üzerinde uygulanmıstır. Arastırma örneklemini, Neuman ve Omaha hemsirelik modelleri dogrultusunda taburculuk planlaması ve evde bakım hizmetlerinin gerçeklestirilmesi amacıyla, iletisime engel olusturabilecek ileri derecede isitme ve algılama güçlügü, hastanede yatıs süresi iki haftayı geçecek özellikte olmayan ve Ankara Büyüksehir Belediye sınırları içinde oturanlar 65 yas ve üstü, kalp hastalıgı (Myokard nfarktüsü, Koroner Arter Hastalıgı, Kalp Kapak Hastalıgı) olan 50 yaslı hasta olusturmustur. Hastaların hastaneye kabulü ile baslayan, hastanede yatıs süresi boyunca taburculuk planlaması ve taburculuk sonrası 2 ay boyunca evde izlenmistir. Arastırma sonucunda bakımın sürekliliginin saglanmasında Neuman Sistemler Modeli kapsamlı veri toplanmasını ve Omaha Sınıflandırma Sistemi hemsirelik tanılarının olusturulmasında kullanılabilir oldugu ve hastanede yatıs sırasında hasta ve ailesini çevresi ile birlikte ele almada ve hemsirelik bakım planını uygulamada bakımın sürekliliginin saglanmasına rehberlik ettigi görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Continuity of care is that important component of providing comprehensive and quality health care, whereby healthcare and social services are provided to clients in hospital and in their places of residence after discharge, for the purpose of promoting, maintaining or restoring health. Continuity of care is achieved by its components of discharge planning and home healthcare. By achieving continuity of care, optimum potential for health and recovery is ensured, so experiencing difficulties in physiological, psychological, social and economical aspects is prevented; length of hospitalization is decreased; duplication of diagnostic testing repeated admission to hospital is prevented; and satisfaction of the patient and family is enhance and then quality in care is assured. In developed countries the usage of Neuman and Omaha models is proved by making nursing care services more planned and more systematic through displaying nursing services efficiency and cost-efficient. These models are used and promoted in various fields. The purpose of this quasi-experimental study was to determine the adequacy of Using Neuman Systems and Omaha Classification System Models in Nursing care and the efficiency of this care through discharge planning beginning with admission to hospital and hospital-based home healthcare services of elder patients with cardiovascular diseases, and to decrease difficulties experienced by patients and their families.The research is conducted at Hacettepe University Hospital Internal Medicine, Thorax and Cardio-vascular Surgery and Cardiology services with participation of elder patients. The sample of the study is designated; with the aim to achieve discharge planning and home healthcare services through Neuman ve Omaha nursing models; on 65 age and over patients with cardiovascular diseases (Myocard Infarction, Coronary Arter Disease) who have not difficulty in communication, not stay at hospital more than two weeks, stay in Ankara city, as 50. Because of the research procedure which consist of discharge planning sevices that begin with the admission to hospital and continue during hospitalization, and home healthcare services to two weeks following discharge, sample size is adequate for statistic analyzes. It is concluded that Neuman Systems Model and Omaha Classification System are usefull for guidance through hospitalization and home care taking care of clients with their family and in nursing interventions.