Doğum sonu dönem annelerin emzirmeye ilişkin düşünceleri ve uygulamaları
Practices and thoughts of mothers on regarding with breastfeeding in the post-partum period
  1. Tez No: 196042
  2. Yazar: BERNA TEZERGİL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİMET SEVGİ GENÇALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Emzirme, emzirmeye iliskin görüs ve uygulamalar, LATCH, Breastfeeding, the views of mothers on breastfeeding and their practices, LATCH
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Emzirmenin erken dönemde baslatılması; anne-bebek arasındaki duygusal bagın kurulmasında, emzirmenin devamlılıgının saglanmasında ve emzirme sorunlarının önlenmesinde etkili olmaktadır. Arastırma, annelerin dogum sonu dönemde emzirmeye iliskin düsüncelerini ve uygulamalarını belirlemek, emzirme süresince gereksinimlerine uygun hemsirelik bakımını saglamak amacıyla stanbul ili Özel Kadıköy Sifa Hastanesi Kadın- Dogum ve Yenidogan Bölümünde gerçeklestirilmistir. Arastırmanın evrenini; Kasım 2005- Mart 2006 döneminde dogum yapan, tüm anneler ve bebekleri olusturmustur. Arastırma örneklemine; normal spontan(NSD), sezaryenla (S/C) dogum yapmıs, saglıklı yenidogana sahip ve arastırmaya katılmaya istekli, (S/C dogum yapan 101 ve NSD yapan 43 anne) toplam 144 anne ve bebegi alınmıstır. Arastırma verileri, literatürden yararlanılarak hazırlanan ?Tanıtıcı Bilgi Formu? ve emzirmeyi degerlendirmek amacıyla kullanılan ?Emzirme Puanlama Sistemi (LATCH) ? kullanılarak elde edilmistir. Veriler ön uygulama sonrası gerekli düzenlemeler yapılarak toplanmıstır. Degerlendirmede; yüzdelik, ortalama, standart sapma, ki-kare ( Pearson, Fisher), student's t testi kullanılmıstır. Arastırmada, annelerin yas ortalamaları 30.42±3.70, % 61.1'inin üniversite ve üst düzey ögrenim gördügü, % 54.9'unun çalısmakta , % 70.1'inin primipar oldugu, % 81.2' sinin bu gebelikte bilgi aldıgı, % 75.7' sinin ilk altı ay emzirmeyi düsündügü belirlenmistir. Annelerin çogunlugu ilk bir saat içinde bebeklerini kucaga alıp, emzirmislerdir. Annelerin % 21.5'inin bebegine mama verdigi, % 31.3'ünün meme bası çatlagını önlemeyi bilmedigi, evde emzirmeye iliskin eksik bilgilerinin oldugu ve LATCH puan ortalamaları da 8.02±1.70 olarak belirlenmistir. Arastırma sonuçları dogrultusunda; annelere emzirme destegi ve sürekliliginin saglanması, eksik bilgilerin giderilmesi, evde bakım /laktasyon danısmanlıgının verilmesi gibi önerilerde bulunulmustur.
Özet (Çeviri)
If the breast-feeding starts in his/her early days, it will greatly help establish the emotional relationship between the mother and the baby, ensure continuity of successful lactation as well as preventing possible breast-feeding problems. This research was conducted to determine the practices and thoughts of mothers durıng the post-partum period, and find the best way of nursing care to be provided during the breastfeeding period. The spectrum of the research covered mothers who gave birth between November 2005 and March 2006 in the Özel Kadıköy Sifa Hospital in Istanbul in the Maternity Department, and neonatal clinic. The research was conducted on 144 mothers and their babies, who were willing to take part in the research. 43 of them gave birth naturally and 101 of them went into induced labor. Data were obtained using ?Introductory Information Form?, which was prepared using related literature, and using ?Breastfeeding Charting System (LATCH)?. The results were obtained after making the required changes following the first application. During the assessment of the results, the percentile system of averaging and standard deviation, and the chi-square student?s test were used (Pearson, Fisher). The average age of the mothers who participated in the research is 30.42 ± 3.70, % 61 received university education, % 54.9 work, % 70.1 primipara (first time mothers), % 81.2 were informed during the recent pregnancy, % 75.7 is thinking of breastfeeding the baby for the first six months. Most of the mothers took their babies on their laps and breastfeeding them within the first hour of giving the birth. % 21.5 fed their babies formula, % 31.3 didn?t know how to prevent nipple cracks and are not knowledgeable enough on breastfeeding at home and their average LATCH point is 8.02±1.70. Having made an assessment of the research results, mothers have been offered breastfeeding support for securing continuity, support to clear misinformation, and home care / lactation consultancy.