5149 sayılı sporda şiddetin önlenmesine dair kanun çerçevesinde spor güvenliği
Sports safety in the frame of code against violence and disorder in sport competitions no:5149
- Tez No: 196046
- Danışmanlar: PROF.DR. FERİT HAKAN BAYKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Spor, Law, Sports
- Anahtar Kelimeler: 5149 Sayılı Kanun, Spor Güvenligi, Siddet, Düzensizlik, Holiganizm, Code No:5149, Sports Safety, Violence, Disorder, Holiganism
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Çalısmamızda, ülkemizde ve dünyada spor müsabakalarında meydana gelen ve özellikle son yıllarda artıs gösteren siddet ve düzensizlik olayları, dünyadan spor güvenligi mevzuatları ve ülkemizde bu çesit olayları önlemek üzere çıkartılan ?5149 sayılı Spor Müsabakalarında Siddet ve Düzensizligin Önlenmesi Hakkında Kanun? çesitli yönleriyle anlatılmaya çalısılmıstır. Çalısma, esas olarak teorik ve arastırma bölümleri içermektedir. Teorik Bilgiler ?Genel Bilgiler? ana baslıgı altında verilmistir. Genel Bilgiler baslıgı altında ilk bölüm olarak öncelikle; ?Sporda Siddet Kavramı? çesitli görünümleri ve bu siddetin kaynakları ile güncel örnekler verilerek anlatılmıstır. Daha sonra da ikinci bölüm olarak ?Sporda Siddet ve Hukuksal Tedbirler? baslıgı altında mukayeseli hukuka deginilmis, sırasıyla Avrupa Konseyi belgeleri, Avrupa Birligi belgeleri, FIFA, UEFA gibi uluslararası spor federasyonlarının düzenlemeleri ve ngiltere, talya, spanya gibi önemli Avrupa ülkeleri basta olmak üzere diger ülkelerin mevzuatlarına deginilmis, Türk Hukuku'nda bu konuyla ilgili mevzuata genel olarak deginilmistir. Genel Bilgiler baslıgı altındaki son ve üçüncü kısımda ise 5149 Sayılı Kanun ilgili kanun çesitli yönleriyle ve güncel örneklerle genel olarak degerlendirilmeye çalısılmıstır. Burada kanuna ait her madde, maddeye yöneltilen elestiriler ve uygulamada karsılasılan zorluklarla teker teker anlatılmaya çalısılmıstır. Çalısmanın son kısmı konuyla ilgili saha arastırmasına ayrılmıstır. Bu bölümde : - 5149 Sayılı Kanun'un yaptırım gücünün yeterli olup olmadıgını, - Spordaki siddet olaylarının devam etmesinin ilgili kanundan mı yoksa uygulamadan mı kaynaklandıgını, - Ankete katılanların böyle bir kanunun varlıgından haberdar olup olmadıklarını arastırmak üzere Marmara Üniversitesi Beden Egitim Spor Yüksek Okulu ve yine aynı üniversitenin Hukuk Fakültesi ögrencilerine 17 soruluk bir anket uygulanmıstır. Anketin sonucunda elde edilen bulgular tablolar halinde yüzdelik oranlarla açıklanmaya çalısılmıstır. Arastırmamızın sonucuna göre ise hem kanunun ilgili maddelerinin önleyicilik açısından yeterli olmadıgı hem de devam eden siddet olaylarında problemin 5149 Sayılı Kanunun uygulanmasından kaynaklandıgı ve ankete katılanların yarıya yakınının böyle bir kanunun varlıgından haberdar olmadıkları sonucuna varılmıstır. Çalısmanın son bölümünde ise kanunun eksiklikleri ve diger konularla ilgili önerilere yer verilmistir.
Özet (Çeviri)
Sports Safety In The Frame of Code Against Violence and Disorder In Sport Competitions No:5149 In this research, violence and disorder events in sport fields which is an increasing object in recent years in Turkey and other countries, also other countries laws about sports security and a code named ?Code Against Violence and Disorder In Sport Competitions? which is legalized to prevent violence and disorder in sports competitions in Turkey, is attempted to describe in its several frames. The research mainly contains contains theorical and field study parts. The theorical informations is given with the main title ?General Information?. Below the title General Information, first, the subject ?Sports Violence? is described with its several appereances and current cases. After that, secondly, below the title ?Violence in Sports and Law Measures?, comparative law and Turkish Law are mentioned, in turn, European Council documents, European Union documents, some international sport federations regulations like FIFA, UEFA and other countries regulations including important European countries England, Italy and Spain. Then Turkish Law about this subject is generally mentioned. In the last and the third part of ?General Information? title, the code named ?Code Against Violence and Disorder In Sport Competitions? is interpreted with its several sides and current cases. Every article of this code is attempted to describe one by one with their imperfections and animadversions in code?s implementation. The last part of research is about Field Study. In this part: - if the code?s power of sanctions are sufficient, - if the violence and disorder events still exist, the problem is causing from the code or its implementation - and if participants have ever heard of this Code In this part, to find the answers of these three questions a survey which contains 17 questions are applied to Marmara University Phsycal Education and Sports High School and same university?s Faculty of Law students. The results of survey is attempted to explain with boards of percentile. As a result, the power of sanctions are described insufficient, the sour of problem depends on implementation and almost half of participants have not heard of this Code. In the last part of reseach some proposals are given about imperfections of code and other subjects.