Travmatik beyin yaralanmasndan sonra meydana gelen kişilik ve davranış değişikliklerinin incelenmesi
Evaluation of personality and behaviour changes in traumatic brain injury patients
  1. Tez No: 196117
  2. Yazar: TUBA ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ ŞELİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Travmatik beyin yaralanması, kisilik ve davranıs degisiklikleri, Traumatic Brain Injury, Personality and Behaviour Changes
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Arastırma; travmatik beyin yaralanması geçiren hastalarda olusan kisilik ve davranıs degisikliklerinin incelenmesini ve bu degisikliklerin erken saptanmasını, hastanın holistik bir yaklasım içinde degerlendirilmesini saglamak amacı ile hastalara test uygulama seklinde planlanmıstır. Gülhane Askeri Tıp Akademisi Haydarpasa Egitim Hastanesi Nörosirurji Klinigi'ne 1 Nisan 2006-30 Temmuz 2007 tarihleri arasında, travmatik beyin yaralanması nedeniyle basvuran 90 hasta çalısma kapsamına alınmıstır. Basvuran hastalardan Glasgow Koma Skalası 8 ve üstü olan hastalar çalısmaya dahil edilmistir. Yasları 15 ve üstü olan 90 hasta bu kritere uymustur. Arastırmada verilerin toplanmasında; 90 hastaya hasta tanıtım formu, Standardize Mini Mental Test, Cloninger'in Mizaç ve Karakter Envanteri uygulanmıstır. Stanardize Mini Mental Test ve Cloninger'in Mizaç ve Karakter Envanteri hastalara 3 ay sonra tekrar uygulanmıstır. Arastırmanın sonucunda; travmatik beyin yaralanması geçiren hastaların (n=90) kognitif durumlarını degerlendirmek amacıyla uygulanan SMMT`nin sonuçları cinsiyete, medeni durumuna, egitim durumuna, cerrahi operasyon geçirme durumuna, yogun bakımda kalma durumuna ve travma lokalizasyonuna göre degerlendirildiginde normal sınırlar içinde bulunmustur. Travmatik beyin yaralanması geçiren hastalara (n=90) uygulanan Cloninger'in Mizaç ve Karakter Envanteri`nin sonuçları cinsiyete, medeni durumuna, egitim durumuna, cerrahi operasyon geçirme durumuna, yogun bakımda kalma durumuna ve travma lokalizasyonuna göre degerlendirildiginde istatistiksel açıdan anlamlı bulunmustur.
Özet (Çeviri)
The study has been planned as a multichoice test to investigate and early diagnose the shift of personality and behaviour and to maintain a holistic evaluation in traumatic brain injury patients. Ninty patients admitting to Gülhane Military Medical Academy Haydarpasa Training Hospital, Department of Neurosurgery with traumatic brain injury between 1 April 2006 and 30 July 2007 were involved in the study. All patients had Glasgow Coma Scale points higher than 8 and all patients were older than 15 years old. Patient description form, Standartized Mini Mental Test, Cloninger?s Temperament and Character Inventory were employed to all patients. Mini mental and Cloninger?s tests were re-employed three months later. The study showed that Standartized Mini Mental Test results were within normal range regarding sex, marital status, education, surgical intervention, intensive care stay and site of the trauma. Cloninger?s Temperament and Character Inventory results were statiscally remarkable regarding sex, marital status, education, surgical intervention, intensive care stay and site of the trauma