Klivus'da yaşa bağlı kemik iliği değişikliklerinin manyetik rezonans görüntüleme ile değerlendirilmesi
Evaluation of age-related bone marrow changes with magnetic resonance imaging
- Tez No: 196125
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜBECCEL ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Klivus, Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG), kemikiliği, intensite oranları
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada, Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG)'nin kemik iliğinindeğerlendirilmesindeki yeri araştırılmıştır. MRG incelemelerde rutinde kullanılankalitatif yani görsel değerlendirme yanında, intensite ölçümü ve intensiteoranlamaları yolu ile kantitatif değerlendirmenin, klival patolojilerin tanısındakideğeri tanımlanmaya çalışılmıştır.Rutin beyin MRG'lerinde santral lokalizasyonda bulunan klivus, kemikiliği paterninin incelenmesinde sıklıkla kullanılan bir bölgedir. Bu çalışmada,beyin MR incelemelerde herhangi bir klivus patolojisine rastlanmamış ve kemikiliğini tutan patolojisi bulunmayan 105 erkek ve 105 kadın bireyin klivus kemikiliğinin, yaşlanmaya bağlı olarak yağlı kemik iliğine dönüşümü MRG yöntemiyleincelenmiştir. Bu bireylerin klivus/pons, klivus/BOS yoğunluk (intensite)değerleri ve klivus kemik iliğinin yaş gruplarına göre görüntü paternleri, 1.5 Teslagücündeki MRG cihazında prospektif olarak değerlendirilmiştir.Çalışma sonucunda, tüm bireylerde klivus/pons ve klivus/BOS intensiteoranlarının yaş ile birlikte arttığı gözlenmiştir. Bu çalışmada, erkek ve kadınlardaklivus kemik iliği, hem kalitatif hem de kantitatif açıdan değerlendirilerek,klivus/pons ve klivus/BOS intensite oranları için yaş gruplarına göre normalaralıklar belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
T he role of MRI in evaluating bone marrow is investigated in this study.The value of guantitative evaluation via measurement of intensity and intensityratios as well as routine gualitative visual evaluation in the diagnosis of clivalpathologies is tried to be defined.Clivus, which is centrally located, is a freguently used site to evaluatebone marrow pattern in routine cranial MRI. The transition of clival bone marrowto fatty marrow by increasing age is examined by MRI in 105 men and 105women who had no clival and bone marrow pathology on MRI. The clivus/pons,clivus/CSF intensity values and clival bone marrow imaging patterns according toage groups were prospectively evaluated using a 1.5 Tesla MR device.A s a result, clivus/pons and clivus/CSF intensity ratios were found to beincreased with age in all cases. The clival bone marrow was evaluatedgualitatively and guantitatively in males and females, normal intervals ofclivus/pons and clivus/CSF intensity ratios according to age groups were defined.Keyword: Clivus, Magnetic Resonance Imaging (MRI), bone marrow, intensityratios.