Psöriazis ve akne vulgaris hastalarında oküller yüzey hastalıklarının tanısında impresyon sitolojisi
Impression cytology in ocular surface disorders diagnosis of psoriasis and acne vulgaris patients
  1. Tez No: 196158
  2. Yazar: GÖNÜL FARİZ KENDİRLİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYDAR ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Psoriazis, akne vulgaris, oküler yüzey değişiklikleri, impresyon sitolojisi, gözyaşı fonksiyon testleri, mukus fern testi, Psoriasis, acne vulgaris, ocular surface changes, impression cytology, tear function tests, mucous ferning test
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 32
Özet
Bu çalışmada psöriazis ve akne vulgaris olgularında oküler yüzey değişiklikleri ve gözyaşı fonksiyonu impresyon sitolojisi, gözyaşı kırılma zamanı (GKZ), Bazal Schirmer testi (BST) ve mukus fern testi (MFT) ile değerlendirildi.Psöriazisli 32 (64 göz) olgu, akne vulgarisli 31 (62 göz) olgu ve 35 kontrol (70 göz) olgu olmak üzere çalışmaya toplam 98 (196 göz) olgu alındı. Tüm olgulara GKZ, BST ve MFT uygulandı. Temporal interpalpebral, üst ve alt nazal konjoktivadan olmak üzere 3 ayrı bölgeden impresyon sitolojisi örnekleri alınıp değerlendirildi.Gözyaşı kırılma zamanı psoriazis ve akne vulgarisli olgularda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşük bulundu (p0.05). Her iki grubun MFT paterni kontrol grubuna göre anlamlı şekilde yüksekti (p0.05). Kontrol grubunda MFT sonuçları normal olmasına karşın impresyon sitolojisi sonuçlarında goblet hücre yoğunluğu düşük olarak saptandı.Sonuç olarak psoriazis ve akne vulgaris olgularının gözyaşı fonksiyon testleri, mukus fern testi ve impresyon sitolojisi sonuçları gözyaşı tabasının etkilendiğini göstermektedir. Fakat bu sonuçlar yanında kontrol grubunda mukus fern testi sonuçlarının normal olmasına karşın impresyon sitolojisi sonuçlarına göre goblet hücre sayısında azalma saptanmasının çalışmada kullanılan selüloz filtre kağıdının por çapı ile ilişkili olabileceğini ve bu tip çalışmalarda daha küçük por çapına sahip filtre kağıdı ile yapılmasının daha uygun olduğu düşünüldü.
Özet (Çeviri)
In this study ocular surface changes and functions are evaluated by using impression cytology, tear break-up time (BUT), Basal Schirmer test (BST) and mucous ferning test (MFT).32 patient (64 eyes) with psoriasis, 31 patients (62 eyes) with acne vulgaris and 35 control patients (70 eyes) were included in this study, a total of 98 patients (196 eyes). BUT, BST and MFT is applied to each group. Impression cytology samples derived from 3 different place, temporal interpalpebral, upper and lower conjunctivas are evaluated.Tear break-up time is statistically shorter in acne vulgaris and psoriasis group comparing with the control group (p0.05). MFT patterns of each group is statistically higher comparing with the control group (p0.05). Although MFT results are normal in the control group, goblet cell density is found to be lower in impression cytology results.Consequently, results of the tear function test, impression cytology and mucous ferning test showed that tear layer is affected in patient with psoriasis and acne vulgaris. Although mucous ferning test results are normal in the control group, decrease in goblet cell count can be due to pore size of the cellulose filter paper.