Behçet Hastalarında Endotelyal Nitrik Oksit Sentaz Enziminin Genetik Polimorfizmi
Endothelial Nitric Oxide Synthase Gene Polymorphisms in Behçet's Disease
  1. Tez No: 196157
  2. Yazar: ŞULE GENÇOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Behçet?s disease, eNOS, polymorphism
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Behçet hastalığı relaps ve remisyonlar ile seyreden kronik, multisistemik, inflamatuar bir hastalıktır. Etyopatogenezi tam olarak bilinmemekle birlikte temel patoloji vaskülittir. Genetik, çevresel, viral, bakteriyel ve immünolojik faktörler suçlanmaktadır. Behçet hastalığındaki vasküler lezyonların patojenik mekanizması tam olarak bilinmese de endotel disfonksiyonun önemli bir rolü olduğu düşünülmektedir. Endotelyuma bağlı akım aracılı dilatasyon endotelyal nitrik oksit tarafından yapılır ve Behçet hastalarında bozulmuştur. Nitrik oksit vasküler sistem için anahtar önemi olan bir moleküldür. İmmünite ve inflamasyonda önemli bir mediyatördür ve trombosit adezyonu ve endotelyal vazorelaksasyonu önemli fonksiyonlarıdır. Nitrik oksit sentezi, üç izoformu bulunan, nitrik oksit sentaz enzimi tarafından düzenlenmektedir. Bunlar nöronal nitrik oksit sentaz, indüklenebilir ya da immunolojik nitrik oksit sentaz ve endotelyal nitrik oksit sentazdır. Endotelyal nitrik oksit sentaz geninin ekson 7'deki (Glu 298 Asp) polimorfizmi bu genin fonksiyonlarındaki değişikliklerle ilişkili bulunmuştur. eNOS genindeki bu tip işlevsel DNA değişiklikleri, endotelyal nitrik oksit sentaz'ın ekspresyonunda ve enzimatik aktivitesinde değişikliklere neden olabilir. Endotelyal nitrik oksit sentez genindeki mutasyon ve polimorfizmler, endotelyal nitrik oksit sentaz enziminin fonksiyon bozukluklarına neden olarak Behçet hastalığı gelişimine neden olabilir. Bu mutasyon ve polimorfizmlerin belirlenmesi Behçet hastalığı patogenezine ışık tutacaktır. Biz bu çalışmada Behçet hastalarında endotelyal nitrik oksit sentaz gen (Glu 298 Asp) polimorfizmini araştırmayı amaçladık. Bu çalışma 36 Behçet hastası ve 36 sağlıklı kontrol hastasını içerdi. Behçet hastalarında ve kontrol grubunda Glu 298 Asp genotip frekanslarında anlamlı derecede farklılık görüldü. Türk Behçet hastalarında kontrol grubuyla karşılaştırıldığında Asp 298 frekansı daha yüksekti. Sonuç olarak endotelyal nitrik oksit sentaz geninin ekson 7'deki Glu 298 Asp polimorfizmi bizim populasyonumuzda Behçet hastalığı ile ilişkili görünmektedir. Bu polimorfizm Behçet hastalığının gelişimine katkıda bulunabilir. Anahtar Kelime: Behçet hastalığı, eNOS, polimorfizm.
Özet (Çeviri)
Behçet disease is a chronic, multisystemic, inflammatory disease which goes with relaps and remissions. Although its ethiopathogenesis is unknown, it has been thought that the main pathology is vasculitis. Genetic, enviromental, virologic, bacterial and immunologic factors have been proposed as causative agents. The pathogenic mechanisms underlying vascular disease in Behçet?s disease is not known, but endothelial dysfunction have been argued to play crucial roles. Endothelium dependent, flow mediated vasodilatation, mainly mediated by the release of endothelial nitric okside was impaired in Behçet?s disease. Nitric oxide is a molecule of key importance for the vascular system. It is an important mediator of immunity and inflammation, and inhibition of platet adhesion and endothelial vasorelaxation are the important function of nitric oxide. Nitric oxide synthesis is reguleted by nitric oxide synthase, which has three isoforms. These are neuronal nitric oxide synthase, inducible or immunological and endothelial nitric oxide synthase. Endothelial nitric oxide synthase gene polymorphism in ekson 7 (Glu 298 Asp) has been associated with altered function of this gene. Such functional DNA variants in the endothelial nitric oxide synthase gene may lead tho change in endothelial nitric oxide synthase expression and enzymatic activity. Mutation and polymorphism of endothelial nitric oxide synthase gene may cause Behçet?s disease by means of functional impairment of endothelial nitric oxide release. Determination of mutation and polymorphism at endothelial nitric oxide synthase gene is important in clarifying the pathogenesis of Behçet?s disease. In this study we aimed to investigate the endothelial nitric oxide synthase gene Glu 298 Asp polymorphism in Behçet patients. This study included 36 patients with Behçet?s disease and 36 healty controls. Significant differences in Glu 298 Asp genotype frequencies were found between the Behçet?s disease and the controls. The Asp 298 fequency was much higher in the Türkish patients with Behçet?s disease than in the controls. In conclusion, the Glu 298 Asp polymorphism in ekson 7 of the endothelial nitric oxide synthase gene seems associated with Behçet?s disease.