Batın cerrahisi uygulanacak vakalarda premedikasyonda intramüsküler olarak verilen alfa-2 agonist olan deksmedetomidin ve midazolamın hemodinamik parametreler üzerine olan etkileri
The effects of alfa-2 agonist dexmedetomidine and midazolam as intramusculer premedication on the hemodynamic parameters of the patients undergoing laparotomy surgery
- Tez No: 196165
- Danışmanlar: PROF.DR. CEMİL SABUNCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Premedikasyon, Deksmedetomidin, Midazolam, Premedicat ion, Dexmedetomidine, Midazolam
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Anestezi ve cerrahi uygulamalar gibi stres cevap yaratan islemler, katekolamin ve diger stres hormonlarının artısına neden olarak perioperatif dönemde ciddi zararlı sonuçlar yaratabilir. Bu risk hipertansiyon, koroner arter hastalıgı gibi sistemik hastalık varlıgında daha yüksektir. Çalısma batın cerrahisi geçirecek 20-60 yas arası, ASA - sınıflamasında bulunan 60 hastada yapıldı. Premedikasyon amacıyla bir gruba intramuskuler olarak 2.5?g/kg deksmedetomidin (Grup D), ikinci gruba 0.08mg/kg midazolam (Grup M), üçüncü gruba (Grup P) ise 2cc volümde serum fizyolojik verildi. Çalısmamızda; deksmedetomidin doza baglı olarak yeterli sedasyon ve anksiyoliz sagladı, kan basıncı ve kalp hızını azaltmakla birlikte hiçbir hastada ciddi hemodinamik degisiklik olusturmadı. Cerrahi stimülasyona yanıt deksmedetomidin grubunda daha az gözlendi, indüksiyonda ihtiyaç duyulan pentotal dozu daha az oldu. Sonuç olarak preoperatif dönemde verilen premedikasyonun hemodinamik stabiliteyi saglamada, anksiyeteyi ve indüksiyondaki anestezik madde ihtiyacını azaltmada önemli oldugu, deksmedetomidin premedikasyonu ile kardiyovasküler stabilitenin daha iyi saglandıgı, özellikle hipertansiyon, koroner arter hastalıgı gibi sistemik hastalıgı olanlarda midazolamdan daha avantajlı oldugu düsünüldü.
Özet (Çeviri)
Thesis on Medical Speciality, Esk, 2007. St resful procedures like anesthesia and surgery may lead to increase of catecholamines and other st res hormones which is especial ly dangerous in perioperat ive period. This risk is more prominent in the presence of a systemic disease l ike hipertension and coronary artery disease. This study was performad on 60 pat ients of ASA - ,20-60 years of age. As premedicat ion, one group (Group D) received 2.5? gr/kg dexmedetomidine IM, second group (Group M) ) received 0.08mg/kg midazolam IM, thi rd group (Group P) received 2cc saline solut ion. In our study; dexmedetomidine provided enough sedat ion and anxiolysis, blood pressure and heart rate decreased but this decrease did not cause hemodynamic instabi l i ty.The react ion to surgical st imulat ion was less in the dexmedetomidine group and the need for thiopental was less. As a resul t , the premedication given in the preoperat ive period was found to be impor tant in providing hemodynamic stabi l i ty, decreasing anxiety and induct ion anestet ics. Wi th the dexmedetomidine premedicat ion, cardiovasculer stabi li ty was beter, especially for the patients of hypertension and coronary artery disease, bet ter than midazolam.