Glokom hastalarının tanı ve takibinde multifokal elektroretinografinin görme alanı ve skanning laser oftalmoskopi ile karşılaştırılması
Comparison of multifocal electroretinography, visual field and scanning laser ophthalmoscopy in diagnosis and follow up of glaucoma patients
  1. Tez No: 196168
  2. Yazar: HAYDAR GÖLEMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÖZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: glokom, görme alanı, HRT II, multifokal elektroretinografi, latans, amplitüd, kernel analizi, glaucoma, visual field, HRT II, multifocal electroretinography, implicit time, amplitude, kernel analysis
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
ÖZETGölemez H. Glokom Hastalarının Tanı Ve Takibinde Multifokal ElektroretinografininGörme Alanı Ve Skanning Laser Oftalmoskopi le Karsılastırılması, EskisehirOsmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Tıpta UzmanlıkTezi, Eskisehir, 2008Eskisehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalınabasvuran çalısma kriterlerine uygun ve katılma onamı veren 80 olgunun 160 gözüdegerlendirmeye alındı. Olgular kontrol grubu (n=18), glokom süphesi (n=17), erken evreglokom (n=30) ve ileri evre glokom (n=15) olarak gruplandırıldı. Her olguya tam oftalmolojikmuayene yapıldıktan sonra görme alanı testi (GA), optik disk ve retina sinir lifi analizi (HRT),multifokal elektroretinografi testi (mfERG), 6 ay aralıklarla 3 kez tekrarlandı. GA ve HRT ilekıyaslanarak mfERG'nin glokom tanı ve takibindeki yerini belirlemek için yapılan testsonuçları birbiriyle karsılastırıldıgında; olguların optik disk ve görme alanı hasarı arttıkçamfERG dalga formunun latanslarında uzama, amplitüdlerinde düsme gözlendi. mfERGbulguları ile GA'nın topografik olarak karsılastırılması yapıldıgında; kadranlara göredegerlendirmede alt ve nazal yarıların, halka sistemine göre degerlendirmede ise periferikalanların birbiriyle daha uyumlu oldugu görüldü. mfERG santral 5 derecelik alandakiparametrelerinin GA global indeksleriyle daha iyi örtüstügü gözlendi. Tüm glokomolgularında mfERG second order kernel analizinin glokomun hiçbir evresinde GA ve HRT ileuyumluluk mevcut degildi. leri evre glokom olgularında GA ve optik disk parametrelerindekidegisime paralel olarak takip süresince mfERG latanslarında uzama ve amplitüdlerde düsüsgözlendi. Sonuç olarak mfERG'nin glokom tanı ve takibinde GA ve optik disk parametreleriile uyumlu oldugu gözlendi ancak klinik uygulamaya girebilmesi için mevcut bulguların dahagenis olgu serili ve uzun takip süreli çalısmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTGölemez H. Comparison of Multifocal Electroretinography, Visual Field And ScanningLaser Ophthalmoscopy in Diagnosis and Follow Up of Glaucoma Patients, EskisehirOsmangazi University Faculty of Medicine, Medical Speciality Thesis inOphthalmology Department , Eskisehir, 2008160 eyes of 80 patients were analyzed in the present study. Patients were recruited from theOphthalmology Department of Eskisehir Osmangazi University Faculty of Medicine. Subjectswere grouped as control (n=18), glaucoma suspect (n=17), early glaucoma (n=30) andadvanced glaucoma (n=15). After full ophthalmologic examination; visual field, optic discand retinal nevre fiber analysis with HRT II and multifocal electroretinography, wasevaluated for each subject at least 3 times with 6 month intervals. mfERG implicit times weredelayed and amplitudes were decreased paralelly to glaucomatous damage in visual field andoptic disc topographic parameters. When topographical assessment between mfERG andvisual field was evaluated; there was better compliance between peripheral areas in quadrantanalysis and between inferior and nasal areas in ring analysis. mfERG parameters in central 5degree ring was in accord with global indices of visual field. Second order kernel analysis ofmfERG was compatible with neither visual field nor optic disc parameters for any stage ofglaucoma. Paralelly to changes in visual field and optic disc topographic parameters, mfERGimplicit times were delayed and amplitudes were decreased in advanced glaucoma patients. Inconclusion; mfERG parameters were in compliance with visual field and optic discparameters on diagnosis and follow up of glaucoma, but it must be supported with larger caseseries and longterm studies for clinical applications.