Birincil baş ağrılarında görsel uyarı ile arka serebral arterde oluşan nörovasküler reaktivite ve nefes tutma ile arka serebral arterde oluşan vasküler reaktivitenin değerlendirilmesi
Assessment of neurovascular reactivity at posterior cerebral arteries to visual stimulation and vascular reactivity by means of breath holding in primary headaches
- Tez No: 196167
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT UZUNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Baş ağrısı, migren, nefes tutma, ultrasonografi, vazoreaktivite, Headache, migraine, breath holding, ultrasonography, vasoreactivity
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bugüne kadar migrenin patofizyolojisini anlamaya yönelik birçok klinik ve deneysel çalışma yapılmıştır. Bu çalışmaların sonucunda nöronal bir çıkış noktasına rağmen migrende intrakranial damarlardaki değişikliklerin de patofizyolojide önemli bir basamak olduğuna inanılmaktadır. Biz, transkranial Doppler ultrasonografi kullanarak, auralı ve aurasız migrenlilerde, atak ve atak sonrasında görsel uyarı ile posterior serebral arterde oluşan nörovasküler reaktivite ve nefes tutma ile posterior serebral arterde oluşan vasküler reaktiviteyi değerlendirmeyi amaçladık. Çalışmaya IHS kriterlerine göre aurasız migren tanısı almış 18, auralı migren tanısı almış 9 hasta ve 26 kontrol kişisi alındı. Tüm hastalara ağrı atağında ve baş ağrısı tamamen geçtikten en az 5 gün sonra toplam iki kez olmak üzere transkranyal Doppler (TCD) ile basit görsel uyarı ve ardından nefes tutma (breath holding) testi yapıldı. Baş ağrılı dönemde aurasız migren hastalarında nörovasküler reaktivite kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük bulunmuştur, ancak nefes tutma indeksi gruplar arasında anlamlı farklılık göstermemiştir. Baş ağrısız dönemde nörovasküler reaktivite aurasız migren hastalarında, kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük saptanmıştır, buna karşın nefes tutma indeksleri arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Till now, lots of clinical and experimental studies to understand migraine pathophysiology have been done. According to the results of these studies, it has been believed that the changes of the intracranial vessels have an important role in migraine pathophysiology, although neuronal mechanisms have been disclosed as primary point of interest. We aimed to assess neurovascular reactivity at posterior cerebral arteries to visual stimulus, and vascular reactivity by means of breath holding using transcranial Doppler ultrasonography in patients with migraine with or without aura. The study included 18 patients with migraine without aura, 9 patients with migraine with aura according to HIS criteria, and 26 healthy subjects as control. All patients underwent 2 times examination of visual stimulation and breath holding using transcranial Doppler (TCD) during headache phase and at least 5 days later of headache phase as headachefree period. Neurovascular reactivity were found lower in patients with migraine without aura comparing to controls in headache period, although breath holding index were not significant amongst groups. Neurovascular reactivity were found lower in patients with migraine without aura comparing to controls in headache-free period, while there was no significant difference in terms of breath holding amongst groups.