Romatoid artrit hastalarında adiponektin düzeyi ile hastalık etkinliği ve akut faz yanıtınn ilişkisi
Association of adiponectin levels with disease activity and acute phase reactants in patients with rheumatoid arthritis
- Tez No: 196171
 - Danışmanlar: PROF.DR. CENGİZ KORKMAZ
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Romatoloji, Rheumatology
 - Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, adiponektin, insülin direnci, akut faz yanıtı, Rheumatoid arthritis, adiponectin, insulin resistance, acute phase response
 - Yıl: 2007
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 92
Özet
Eklem ve eklem dışı organ hasarı ile seyreden, yangısal, otoimmün bir hastalık olan Romatoid Artrit (RA) hastalarında, anti inflamatuvar etkileri olduğu bilinen adiponektin ile hastalık etkinliği ve akut faz yanıtı arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Amerikan Romatoloji Birliği (ACR) tanı ölçütlerine uyan 27 RA hastası ile yine ACR tanı ölçütlerine uyan 20 osteoartrit hastası (hastalıklı kontrol) çalışmaya alındı. Hastalık modifiye edici ilaç (DMARD) kullanan RA hastaları çalışmadan dışlandı. RA hastalarında başlangıçta (0. ay) ve sağaltımın 3. ayında akut faz reaktanları, hastalık aktivite skoru-28 (DAS-28) ve antropometrik değerlendirmeler ile adiponektin düzeylerine bakıldı. 3. ay değerlendirmemizde adiponektin düzeylerinin anlamlı düzeyde arttığını, ancak adiponektinin hem 0. hem de 3. ay değerlerinin akut faz yanıtıyla ve hastalık etkinliğiyle korele olmadığını saptadık. Beklendiği gibi akut faz yanıtı ve DAS-28 sağaltım altında anlamlı düzeylerde azaldı. Adiponektin düzeylerindeki bu anlamlı artışların olası nedeni olarak çalışmamızda değerlendirmemiş olsak da RA tedavisinde kullandığımız ilaçlara (kortokosteroid, metotreksat) bağlı olarak ortaya çıkmış insülin direncindeki azalmanın etkili olmuş olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Rheumatoid arthritis (RA) is an autoimmune, inflammatory disease with articular and extraarticular organ dysfunction. Our aim was to investigate whether or not there is relationship between disease activity, acute phase reactants and adiponectin levels which is known to be an antiinflammatory cytokine. Twenty-seven patients with RA and twenty patient with osteoarthritis (OA) fulfilled the American College of Rheumatology (ACR) classification criteria for RA and OA, respectively, were included for this study. RA patients receiving Disease Modifiying Antiinflammatory Drug (DMARD) earlier were excluded from this study. Acute phase reactants, DAS-28 and anthropometric measurements and adiponectin levels were measured at the beginning (0. month) and 3th month of the therapy in RA patients. Adiponectin levels during the third month of therapy significantly increased compared with baseline levels. However no correlation was found between adiponectin levels and disease activity and acute phase reactans in both baseline and three months of therapy. Acute phase response and DAS-28 measurements under the therapy significantly decreased as expected. We believe that the possible cause of elevation of adiponectin may be due to decline of insuline resistance by corticosteroids and methothrexate which are used for treatment of RA.