Koroner arter cerrahisinde desfluran anestezisinin miyokardiyal korumaya olan etkisinin sevofluran ile karşılaştırılması.
Comparison of myocardial protection effect of Desflurane anesthesia versus Sevoflurane anesthesia during CABG surgery.
- Tez No: 196170
- Danışmanlar: PROF. DR. BELKIS TANRIVERDİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: KABG, desflurane, sevoflurane, miyokardiyal koruma, miyokardiyal hasar, CABG, desflurane, sevoflurane, myocardial protection, myocardial injury
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Açık kalp cerrahisinin başladığı yıllardan beri, morbidite ve mortalitenin postoperatif kardiyak pompa yetersizliği ile ilgili olduğu düşünülmüştür. KABG cerrahisinde postoperatif kardiyak pompa yetersizliğinin nedeni iskemik kardiyak arrest ve reperfüzyon sırasında oluşan miyokardiyal hasardır.Bu çalışmanın amacı; KABG uygulanacak hastalara uygulanan desfluran anestezinin miyokardiyal korumaya olan etkisini, sevofluran ile karşılaştırmaktır. Çalışma elektif KABG planlanan ASA II-IV 18-69 yaş arası 25 erkek, 15 kadın hasta olmak üzere 40 hasta üzerinde yapıldı. Hastalar rastgele 20 şer kişilik 2 gruba ayrıldı. Operasyon masasına alınan hastalarda SKB, DKB, OAB, KAH, SpO2, CVP monitorizasyonu yapıldı. İntravenöz 0,3 mg/kg etomidat verilerek bilinç kaybını takiben solunum kontrol altına alındı, 0,1 mg/kg pankuronyum ve 1 µ/kg remifentanil verildi. Grup D' deki hastalara % 1-4 MAC desfluran Grup S' deki hastalara % 2-4 MAC sevofluran verildi.3 dakika sonra entübasyon işlemi yapılarak mekanik ventilatöre bağlandı. Her 2 gruptaki hastalara 0,1-0,4 µ/kg/dk dan remifentanil infüzyonu başlandı. Cerrahinin sona ermesiyle yoğun bakım ünitesine alınan hastalar SIMV modunda mekanik ventilatöre bağlandı ve hemodinamik kayıtlar alınmaya devam edildi. Troponin I, CK ve CKMB düzeyleri her iki grupta da preoperatif değere göre postoperatif 6. ve 24. saatlerde artış gösterdi. Ancak sevofluran grubunda operasyon sonrası 24. saatteki artış desfluran grubuna göre daha az bulundu.Sonuç olarak; KABG cerrahisinde kullanılan desfluran ve sevofluran ın yeterli anestezi düzeyi ve hemodinamik stabilite sağladığı, peroperatif miyokardiyal hasarı azalttığı sonucuna varıldı. Miyokardiyal hasarlanma işaretleyicileri olan troponin I, CK, CKMB düzeylerinin sevofluran grubunda daha düşük olması sevofluran ın miyokardiyal korumayı desfluran a göre daha iyi sağladığını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Since the first years of open heart surgery it has been noticed that morbidity mortality are mostly associated with postoperative cardiac pump insuffiency. The reason of postoperative cardiac pump insufficiency after CABG surgery is the myocardial injury seen after the ischemic cardiac arrest and reperfusion. The aim of this study is to compare the myocardial protection effect of desflurane anesthesia versus sevoflurane anesthesia for the patients undergoing CABG surgery. The study was performed on 40 patients, 25 male, 15 female, ASA II-IV status, aged between 18-65, undergoing elective CABG surgery. The patients were randomyl divided into 2 groups, each having 20 patients. On the operation table, SBP, DBP, MAP, HR, SpO2, CVP monitorizations were recorded. For induction, 0,3 mg/kg etomidate İ.V. was administered, then the loss of eye lash reflex and ventilation, 0,1 mg/kg pancuronyum and 1 µ/kg remifentanyl İ.V were administered to all patients. In Group D; % 1-4 MAC Desflurane and for group S patients % 2-4 MAC sevoflurane was started. After 3 minutes, patients were intubated and connected to mechanical ventilator. For all patients, 0,1-0,4 µ/kg/min remifentanyl infusion was started.At the end of surgery all anesthetic agents were stopped and patients were transfered to intensive care unit, then connected to mechanical ventilator with SIMV mode. Hemodynamical records, blood samples for troponin I, CK, CK-MB were taken. In both groups the levels of cardiac injury markers were increased at the postoperative 6th and 12th hours compared to pre-induction levels. However, the increase at the 24th hour was less in the sevoflurane group compared to desflurane group. As a result we have concluded that desflurane and sevoflurane provided sufficient anesthesia level and hemodynamic stability, decreased the perioperative myocardial injury. It has been thought that the sevoflurane provided better myocardial protection than desflurane, depending on the levels of myocardial injury markers, troponin I, CK, CK-MB.