Larinks karsinomlarında D2-40 immünoreaktivitesinin klinikopatolojik parametrelerle karşılaştırılması
The comparision of D2-40 immünoreactivity with clinicopathologic parameters in laryngeal carcinoma
  1. Tez No: 196190
  2. Yazar: YASEMİN KİBAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL BAKIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Laringeal karsinom, D2-40, Lenfanjiogenez, Laryngeal carcinoma, D2-40, Lymphangiogenesis
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Lenfatik endotel hücrelerini göstermekte kullanılan bir immünohistokimyasal belirteç olan D2-40, farklı tümör tiplerinde kullanılarak çok sayıda çalışma yapılmıştır. Larinks karsinomları baş boyun bölgesinin en sık görülen tümörleridir. Larinks karsinomlarında, lenf nodlarına metastaz, birçok organda olduğu gibi prognostik öneme sahiptir. Lenfanjiogenez, lenf noduna metastazın erken bir göstergesi olup, bu çalışmada D2-40 ile gösterilebilen lenfatikler ve D2-40 ile boyanan tümör hücreleri ile bazı klinikopatolojik parametreleri karşılaştırmayı amaçladık.Çalışmamızda Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalında tanı almış 114 larinks skuamöz hücreli karsinom olgusu değerlendirmeye alınmıştır. Bu olgulardan 6'sı kadın, 108'i erkek olup, yaş aralıkları 35-87 arasında değişmektedir. Olgulardan 43'ünde servikal bölge lenf nodlarına metastaz mevcut iken 71 olguda metastaz izlenmedi.D2-40 ile yapılan immünohistokimyasal boyama sonucunda, peritümöral alanda izlenen lenfatik sayısı, 0-41 arasında değişmekte olup ortalama değer 12'dir. İntratümöral alandaki lenfatik sayısı 0-30 arasında olup ortalama değer 5 olarak saptanmıştır. Lenf nodu metastazı olan ve olmayan gruplar, peritümöral alandaki lenfatik sayıları açısından karşılaştırıldığında, lenf nodu metastazı olmayan grupta, lenfatik sayılarının düşük olduğu izlenmiştir. Evre ile peritümöral alandaki lenfatik sayıları karşılaştırıldığında, özellikle evre 4'de lenfatik sayısında artış dikkati çekmektedir.Tümör hücrelerindeki boyanma ile grade karşılaştırılmasında, iyi diferansiye tümörlerde, orta/az diferansiye tümörlere oranla tümör hücrelerinde daha yüksek boyanma oranları izlenmiştir. Sonuç istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0.011).Lenfatik sayıları ile lenf nodu metastazı, grade, yerleşim yeri arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır.Her ne kadar, çalışmamızda, larinks karsinomlarında D2-40 prognostik parametre olarak saptanamamışsa da, daha geniş çalışmalarla desteklenerek, özellikle lenf nodu metastazı olmayan olgularda, D2-40 oranına göre takip yapılabileceği akılda tutulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Various investigations had been made in different tumor types with D2-40 that it is immunohistochemical marker for lymphatic endothelial cells. Laryngeal carcinomas are the most common tumors that are seen in head and neck. Metastasis to lymph nodes in laryngeal carcinoma have a prognostic significance like the other several organs. Lymphangiogenesis is an early indicator of metastasis to lymph nodes and in this study we aim to compare the lymphatics which can be shown by D2-40 and tumor cells that are stained by D2-40 with some clinicopathologic parameters.In our study, 114 cases which have had the diagnosis of laryngeal squamous cell carcinoma have been used. Six of the patients were female and 108 of the patients were male and the age range is among 35-87 years. Cervical lymph node metastasis are present in the 43 of the cases and are not present in the 71 of the cases.In the immunohistochemical staining which is made by D2-40, lymphatics numbers that are seen in peritumoral area change among 0-41 and the mean is determined as 12. Lymphatic numbers that are present in intratumoral area are among 0-30 and the mean is determined as 5. When the lymphatic numbers in peritumoral area is compared with the groups which have lymph node metastasis or the groups which haven?t lymph node metastasis, lower lymphatic numbers are seen highly in the group which haven?t lymph node metastasis. When the lymphatics numbers peritumoral area is compared with stage; especially in stage-4, the increase in the lymphatic numbers attracts attention.In the comparison of the staining in tumor cells with the grade, higher staining rates are seen in the well differentiated in proportion to moderate/poorly differentiated tumor. The result is meaningful as statistically (p=0.011).The correlation among lymphatics numbers, lymph node metastasis, grade and tumor site couldn?t be seen.Although, in our study D2-40 couldn?t be seen as prognostic parameter in laryngeal carcinoma; that should be kept in mind; with wider investigations, especially cases without lymph node metastasis can be followed according to the D2-40 rate.