Karaciğer Kitlelerinin Multidetektör Bilgisayarlı Tomografi ile Dinamik İncelemesi
Multislice Dynamic Computed Tomography of the Liver Masses
  1. Tez No: 196191
  2. Yazar: MEHMET SUAT DURAKOĞLUGİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REŞAT KERVANCIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Karaciğer fokal kitleleri, Multidetektör BT, Focal liver masses, Multi-Detector CT
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZETKARACİĞER KİTLELERİNİN MULTİDETEKTÖRBİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ İLEDİNAMİK İNCELEMESİDr. M. Suat DURAKOĞLUGİLUzmanlık Tezi, Radyodiagnostik Anabilim DalıTez Yöneticisi: Doç. Dr. Reşat KERVANCIOĞLUŞubat 2008, 117 sayfaRadyodiagnostik Anabilim Dalı'na fokal karaciğer kitlesi ön tanısı veya bilinen malignitesi olup karaciğer metastazı şüphesi ile gönderilen 127 olguya multidetektör bilgisayarlı tomografi (MDBT) ile kontrastsız incelemeyi takiben dört fazlı (erken ve geç arteryel, portal ve geç faz) dinamik kontrastlı inceleme yapıldı. Hemanjiomlu olgularda 10. ve 20. dk'larda ek kesitler alındı. Lezyonların her bir fazdaki boyanma paternleri (hipodens, hiperdens ve izodens) ve kontrastlanma miktarları (minimal, minimal-orta, orta, orta-belirgin, belirgin ) değerlendirildi ve istatistiksel analizleri yapıldı.127 olgunun 20'si (%15.7) hemanjiom, 16'sı (%12.5) HSK, (13'ü hiper, 3'ü hipovasküler), 82'si (%64.5) metastaz (77'si hipo, 5'i hipervasküler), 3'ü rejenerasyon nodülü, 3'ü basit kist, 2 `si (%1.6) psödo lezyon ve 1'i (%0.8) hamartomdu. 20 olgudaki 31 hemanjiomun tümü kontrastsız incelemede total hipodens, erken arteryel fazda %70.9'u (minimal ve orta derecede), geç arteryel ve portal fazlarda %100'ü (belirgin derecede) periferal nodüler hiperdens ve geç fazda %100'ü hiper veya izodensdi (minimal ve orta-belirgin derecelerde). HSK'lı 16 olgunun erken arteryel fazda 2'si izodens, 13'ü hipodens, 1'i hiperdens; geç arteryelde 3'ü hipodens, 13'ü hiperdens; portal fazda 8'i hipodens, 8'i hiperdens ve geç fazda 14'ü hipodens, 2'si izodensdi. 13 hipervasküler HSK'nın 11'i erken arteryel fazda minimal ve minimal-orta, 12'si geç arteryelde belirgin, 8'i portal fazda belirgin ve 12'si geç fazda minimal-orta derecede kontrastlandı. 13 hipervasküler HSK'da en belirgin kontrastlanma düzeyine geç arteryel (%92.3) ve geç arteryel ve portal fazı kapsayan iki fazlı çalışmada (%100) ulaşıldı. HSK'lı olguların 8'inde venöz, 6'sında kapsül dışına invazyon ve 6'sında kapsüler boyanma saptandı. 77 hipovasküler metastazın erken arteryel fazda %96.1'i, geç arteryelde %98.7'si, portal fazda %100'ü ve geç fazda %98.7'si hipodens boyanma paterni; erken arteryel fazda %100'ü minimal, geç arteryelde %72.7'si minimal-orta, portal fazda %92.2'si orta ve geç fazda %84.4'ü minimal-orta derecelerde kontrastlanma gösterdi.Dinamik MDBT karaciğer kitlelerinin saptanması, lokalizasyonlarının belirlenmesi, karakterizasyonları ve tedavilerinin planlanması ile birlikte hepatik perfüzyon bozukluklarının görüntülenmesinde seçkin bir görüntüleme yöntemidir. Geç arteryel fazlı trifazik inceleme yeterli fazik inceleme olarak kabul edilebilir. Hemanjiomlar için ilave geç kesitler gerekebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMultidetector Dynamic Computed Tomography of the Liver MassesM. Suat DURAKOĞLUGİLResidency Thesis, Department of RadiodiagnosticSupervisor: Assistant Prof. Dr. Reşat KERVANCIOĞLUFebruary 2008, 117 pagesIn department of radiodiagnostic, having focal liver mass or, known malignite with hepatic metastases, after making multidetector dynamic computed tomography (MDCT) without contrast, and then four-phase dynamic study (early and late arterial, portal and delayed phase) had done. In the cases that have hemangioma, in 10. and 20. minutes and added more slices. In every phase of contrast enhancement patterns of the lesions (hypodense, hyperdense, isodense) and the quantitie of contrast (minimum, minimum-middle, middle, middle-maximum, maximum) appreciation and statistical analysis had done.20 of the 127 case (%15.7) was hemangioma, 16 was HCC (13 hypervascular,3 hypovascular), 82 was (%64.5) metastasis (77 hypovascular, 5 hypervascular), 3 was regeneration nodules, 3 was simple cyst , 2 was (%1.6) pseudo lesion and 1 was (%0.8) hamartoma. In 20 case 31 hemangioma was all hypodense without contrast material study, in early arterial phase %70.9 (minimum and middle), in late arterial and portal phase %100 (maximum) peripheral nodules hyperdense and in delayed phase hyper or isodens (minimal and middle-maximum degree). In 16 cases having HCC 2 of then was isodens in early arterial phase, 13 of the hypodense, 1 was hyperdense;in late arterial phase 3 was hypodense, 13 was hyperdense; in portal phase 8 was hypodense, 8 was hyperdense and in delayed phase 14 was hypodense, 2 was isodense.11 of 13 the hypervascular HCC had contrast in early arterial minimal and minimal-middle, 12 was in late arterial phase maximum, 8 was in portal phase maximum and 12 was in delayed phase minimal-middle. We find the best contrast range in late arterial (%92.3) and in the double phase study which consist of late arterial and portal phase (%100). With the case which is HCC, in 8 lesion venous enchance, in 6 lesion invasion out of capsul and in 6 of then capsular enchancement was found. %96.1 of the 77 hypovascular metastasis enchance hypodense in early arterial phase, %98.7 in late arterial, %100 portal phase and %98.7 delayed phase; in early arterial phase %100 minimal enchance degree was in late arterial %72.7 minimal-middle, in portal phase %92.2 middle and delayed phase %84.4 minimal-middle.Dynamic MDCT is a choise of diagnostic method in finding liver masses, finding out localizations, charecterization and planning treatment and imaging of hepatic perfusion failure. Triple phase dynamic study with late arterial phase can be enough. For the hemangioma late added slices such as 10. and 20. minutes can be necessary.