Çeşitli intrakoronal beyazlatma ajanları ve tekniklerinin beyazlatma etkinliklerinin spektrofotometrik analiz yöntemiyle ın-vıtro olarak karşılaştırılması
An in vitro comparasion of effectiveness of various bleaching agents and intracoronal bleaching techniques using spectrophotometric measurements
  1. Tez No: 196195
  2. Yazar: MERİÇ KARAPINAR KAZANDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNDÜZ BAYIRLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: İntrakoronal beyazlatma, renk, spektrofotometre, Intracoronal bleaching, Internal discoloration, spectrophotometer
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırmada renkleşmiş dişlerde çeşitli beyazlatma ajanlarının vetekniklerinin beyazlatma etkinliklerinin spektrofotometrik analiz yöntemiylekarşılaştırılması amaçlandı.Araştırmamızda 60 adet sığır dişinden elde edilen dentin kesitleri insan kanıkullanılarak boyandı. Dişler her grupta 15 diş olacak şekilde gruplara ayrıldı.1.Grup: SodyumPerborat ( Sultan Chemists, USA ) +su kullanılarak ?walking bleach? yöntemiyle, 2. Grup:%35 Hidrojen peroksit ( Opalescence Endo, Ultradent, South Jordan, UT ) kullanılarak?walking bleach? metoduyla, 3. Grup= %35 Hidrojen peroksit ( Opalescence® Xtra®,Ultradent, South Jordan, UT )+ışık kullanılarak ofiste yapılan beyazlatma işlemini taklitedecek şekilde 0, 7, 14 ve 21. günlerde beyazlatıldı, 4. Grup: Kontrol grubu olarak deneysüresince distile suda bekletildi. Renk tespiti başlangıçta, örnekler boyandıktan sonra,1., 2., ve 3.seanslardan hemen sonra spektrofotometre ile ( CM-2600d- Minolta, Japan ) veCIELAB parametreleri kullanılarak yapıldı.Beyazlatma neticesinde oluşan toplam renk değişikliğine bakıldığında ( ?E )?walking bleach? gruplarının tüm haftalarda birbirleriyle aynı olduğu, 2. haftadan sonraanlamlı değişiklik olmadığı görüldü. ?Thermophotobleach? grubunda ?walking bleach?gruplarıyla kıyaslandığında 1., 2. ve 3. haftalarda daha az renk değişikliği meydanageldi. Tüm gruplar incelendiğinde beyazlatma neticesinde dişler başlangıçtakirenklerine dönmediler. İkinci haftadan sonra ?E* değerlerinde 1. ve 2. gruplardadeğişiklik olmazken, 3. grupda anlamlı değişiklik görüldü.?Walking bleach? yönteminde, %35 hidrojen peroksit veya sodyum perborat ve sukullanılması arasında beyazlatma etkinliği açısından farklılık yoktur. ?Walking bleach? isterhidrojen peroksit ister sodyum perborat ve su kullanılarak yapılsın 2 hafta uygulanması gerekli veyeterlidir. Non-vital dişlerde hem içerden hem dışardan beyazlatma yapmak yalnız pulpaodasından yapılan beyazlatmaya kıyasla dişlerin sarı renginde daha fazla azalmaya nedenolmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to compare the color changes achieved withvarious types of bleaching agents and intracoronal bleaching techniques on the basis ofspectrophotometric analysis.Sixty dentin slabs derived form extracted bovine teeth stained artificially withfresh blood over a period of 15 days and evenly distributed among four groups. Eachdentin slab was treated with one of the following bleaching techniques: Group 1:walking bleach with sodium perborate ( Sultan Chemists, USA ) +distilled water. Group2: walking bleach with 35% Hydrogen peroxide ( Opalescence Endo, Ultradent, SouthJordan, UT, USA ). Group 3: Thermophotobleach with 35% Hydrogen peroxide( Opalescence® Xtra®, Ultradent Products, UT, USA )+light ( Optilux 501, DemetronResearch Corp. Danbury Conn. ), Group 4: Control group, the specimens were kept indistilled water.All specimens were subjected to repeated treatment with fresh bleaching pasteson days 0, 7, 14, 21. CIELAB color parameters were evaluated prior to the experiment,following staining and each treatment by using spectrophotometer ( CM-2600d-Minolta, Japan ).Results of total color change ( ?E ) of two walking bleach groups were similarat all weeks and no further changes were recorded after second week. The teeth in thethermophotobleach group were significantly darker than the teeth bleached withwalking bleach method at all time periods. The teeth in all groups did not turn to theiroriginal shade. There is no significant difference of bleaching effectiveness between thehydrogen peroxide and sodium perborate when they are used in walking bleachtechnique.Two weeks is necessary and enough time period for walking bleach. The teeth ingroup 3 continue to bleach at the 3rd week although the walking bleach groups reached a plateu at the second week. Receiving intracoronal and extracoronal bleaching at thesame time showed a significant decrease of yellowness comparing the teeth which havebeen bleached only from the pulp chamber.