Türkiye'nin farklı coğrafik bölgelerinden toplanan mycobacterıum tuberculosıs izolatlarının IS6110 rflp (restrıctıon fragment length polymorphısm) ve spoligotip profillerinin belirlenmesi
Detection of is6110 rflp and spoligotype profiles of mycobacterium tuberculosis collected from different regions of Turkey
  1. Tez No: 196205
  2. Yazar: SELAMİ GÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIZA DURMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Moleküler Tıp, Microbiology, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Spoligotyping, M. tuberculosis, IS6110 RFLP, Molecular epidemiology, MDR, Spoligotipleme, M. tuberculosis, IS6110 RFLP, Moleküler epidemiyoloji
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Althought improvements in diagnosis, treatment and living condition, tuberculosis has still continued to be one of the most important infectious diseases. According to World Health Organisation (WHO), Turkey with an insidence of 26/100.000 is among the countries having moderate tuberculosis incidence. In order to determine genotypic characteristics of Turkish isolates, a total of 450 M. tuberculosis strains collected from Malatya, Marmara, Mediterranean and Aegean Regions in a period of 6 years (2000-2005) were typed by IS6110 RFLP and spoligotyping. IS6110 RFLP yielded 304 different profiles including 57 cluster having 203 strains (45.1%), 175 unique (38.9%), and 72 (16%) similar profiles. Clusters included 2-36 strains. The rate of low copy number strains was established as 28.6%. A total of 113 spoligotyping patterns were observed. Forty-seven spoligotyping-defined clusters totaling 384 patients (85.3%) and 66 (14.7%) unique patterns were found. After comparison with the SpolDB4 database, a total of 49 (10.9%) orphan strains were determined. The major shared-types (STs) encountered in the present study were ST 41 with 87 strains (19.3%), ST53 with 85 strains (18.8%), ST 47 with 20 strains (4.4%), ST 50 with 18 strains (4%), ST 284 with 18 strains (4%), and ST 196 with 10 strains (2.2%). ill-defined T superfamily, Latin-America & Mediterranean (LAM), and Haarlem are the frequently observed three major clades. Beijing genotype which is related to multidrug resistance was detected as 0.9%. By the using of both typing methods, 68 cluster having 219 strains (48.7%) and 231 unique profiles were obtained. Thirty-nine of the 72 strains with similar RFLP profiles and 73 of the 96 strains having low copy number of IS6110 were defined as cluster by spoligotyping. There was no a major genotype which was specific for regions. Also there was no difference among the clustering rates of the regions. The high clustering and drug resistant rates indicate that control and prevention measurements are ineffective in this region.
Özet (Çeviri)
Tanı, tedavi ve yasam kosullarındaki ilerlemelere ragmen, tüberküloz günüzde hala halk saglıgını tehdit eden en önemli enfeksiyon hastalıgıdır. DSÖ verilerine göre Türkiye orta insidansa (26/100.000) sahip ülkeler arasında yer almaktadır. Ülkemiz izolatlarının genotipik özelliklerini belirlemek amacıyla Malatya, Marmara, Akdeniz ve Ege Bölgelerinden 2000-2005 yıllarında izole edilen 450 M. tuberculosis susu IS6110 RFLP ve spoligotipleme yöntemleri ile tiplendirildi. IS6110 RFLP ile 304 farklı patern belirlendi. Elli yedi küme (%45.1), 175 özgü (%38.9) profil belirlenirken 72 örnekte (%16) benzer bulundu. Küme içindeki sus sayısı 2-36 ve düsük kopya sayılı susların oranıda %28.6 olarak tespit edildi. Spoligotipleme ile 384 susun yer aldıgı 47 küme (%85.3) ve 66 özgü (%14.7) profil elde edildi. Veriler SpolDB4 veri bankasındaki suslarla karsılastırıldıgında hiçbir susla eslesmeyen 49 (%10.9) yalnız sus tespit edildi. En sık rastlanan kümeler sırasıyla PT41 (87/450) % 19.3, PT 53 (85/450) % 18.8, PT47 (20/450) % 4.4, PT50 (18/450) % 4, PT284 (18/450) % 4, PT196 (10/450) % 2.2. Spoligotip familyalarından geçici tanımlanmıs T süper familyası, LAM ve Haarlem en sık görülen üç familyadır.Çogul ilaç direnciyle ilskili oldugu belirlenen Beijing genotipinden %0.9 oranında tespit edildi. Her iki yöntem birlikte kullanılarak 68 küme (%48.7) ve 231 özgü sus elde edildi. IS6110 RFLP ile benzer olan 72 sustan 39?u ve düsük kopyalı 96 sustan da 73?ü küme olusturdu. Bölgelere özgü majör bir genotip bulunmazken kümelesme açısından da anlamlı bir farklılık farklılık gözlenmedi. Kümelesme oranımızın ve ilaç direncimizin yüksek olması tüberkülozdan korunma ve kontrol önlemlerimizin yetersizligine isaret etmektedir.