Malatya ilinde akraba evliliği sıklığı ve tıbbi sonuçları
The frequency of consanguineous marriages in Malatya city and its medical effects
  1. Tez No: 196206
  2. Yazar: AYSEGÜL KUTLUBAY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞENGÜL YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Akraba evliligi, kendiliginden düsük, ölü dogum, çocuk ölümü, dogumsal kusurlar, Consanguinity marriage, spontaneous abortus, stillbirth, infant mortality, birth defects
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalısmada, Malatya il merkezinde, akraba evliligi sıklıgı ve bu evliliklerin kendiliginden düsük, ölü dogum, bes yas altı çocuk ölümleri ve konjenital malformasyonlarla iliskisi arastırıldı. Çalısma için, Kasım 2005- Haziran 2006 tarihleri arasında rastgele seçilen 409 kadınla evlerinde yüzyüze görüsülerek anket uygulandı. Akraba evliligi sıklıgı, %28.4, ortalama soyluluk katsayısı a=0.010809 olarak bulundu. Akraba evlilikleri içinde en sık olarak birinci kuzen evliligi %74.2 oranında belirlendi. Akraba evliligi ile egitim düzeyi arasında her iki es için bir farklılık saptanmadı. Akraba olan ve olmayan çiftler arasında kendiliginden düsük ve bes yas altı çocuk ölümleri açısından anlamlı farklılık bulundu. Malatya ilinde akraba evliligi ve kuzen evlilikleri insidansı oldukça yüksek bulundu. Akraba evliligi sıklıgının azaltılması populasyonun saglık kalitesi için gereklidir.
Özet (Çeviri)
In this study, the rate of consanguinity and its effects on spontaneous abortus, stillbirth, infant mortality, and birth defects were investigated in a population sample residing in Malatya city, Turkey. For this study, 409 randomly selected women, aboriginals of Malatya city, were interviewed at their home and the concerning information was obtained by administration of a questionnaire between November 2005 and June 2006. The prevalence of consanguinity was found to be 28.4% with the mean inbreeding coefficient of 0.010809. The most common type of consanguineous mating was first cousin marriages with the frequency of 74.2%. There was no correlation between the consanguinity and educational level of both sexes. The results revealed differences between consanguineous and non-consanguineous matings, in terms of spontaneous abortus and infant mortality. The incidence of consanguinity and of first cousin marriages is found to be very high in the Malatya city. A reduction of consanguinity rate is necessary for the health quality of the population.