Banka çalışanlarında en sık görülen mesleki hastalıkların istatistiksel ve ergonomik açıdan incelenmesi
Statistical and ergonomic research of occupational diseases which seem often between bank workers
- Tez No: 196210
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SAİM YOLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
- Anahtar Kelimeler: Meslek Hastalıkları, Ergonomi, İstatsitik, Banka, İşçi, Job Disease, Ergonomics, Statistics, Bank, Worker
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmanın amacı, banka çalışanlarında ensık görülen meslek hastalıklarının neler olduğunu tespit etmek, bu hastalıklara neden olan risk faktörlerini saptamak ve alınması gereken önlemleri ortaya koymaya çalışmaktır. Araştırmamızda çalışanların %67.6'sında boyun ağrısı, %62'sinde sırt - bel ağrısı, %57.6'sında baş ağrısı, %54'ünde gözde bozukluk, %48.8'inde kilo artışı, %34.8'inde el - el bileği - kol ağrısı, %23.6'sında bacak ? ayak ağrısı, %10.4'ünde göğüs ağrısı, %7.6'sında kalça haraket kısıtlılığı rahatsızlıklarının olduğu saptanmıştır. Ayrıca bu rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olan risk faktörlerinin periyodik olarak muayene yaptırmama, çalışma ortamının yetersiz ısınma, ses, aydınlatma ve havalandırma koşullarında tasarlanmasının olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, çalışma ortamının ergonomik koşullarının çalışanların ihtiyaçları gözönüne alınarak yeniden düzenlenmesi ve ayrıca çalışanların kendi sağlıklarına daha fazla dikkat etmeleri ve bunun için düzenli çalışma araları vermeleri, periyodik olarak muayene yaptırmaları, düzenli olarak spor yapmaları gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Defining the most common career illnesses, to find out their reasoning factors and to come up with precautions to them is the aim of this study. The research showed that %67.6 of the occupants suffer from neck ache, %62 of them from backache, %57.6 of them from headache, %54 of them from eye disorder, %48.8 of them from weight gain, %34.8 of them from hand-wrist and arm pain, %23.6 of them from leg and foot pain, %10.4 of them have chest pains, while %7.6 of them have limited hip movement. Moreover, it is found out that the risk factors that cause these illnesses, are skipping periodic controls, insufficient lightning, heating, sound and air conditioning of the workplace. As a result, it is decided that workplaces? ergonomic conditions should be redesigned considering the needs of occupants; and the occupants should be more careful with their health and give breaks while working, should have their periodic checks, and should do sports periodically.