Alp disiplini kayakçılarında sürat egzersizleri sonrası serum süperoksid dismutaz, katalaz ve malondialdehit düzeylerinin incelenmesi
Assessment of serum superoxide dismutase, catalase and malondialdehyde levels in alpine-skiers after sprint exercises
  1. Tez No: 196213
  2. Yazar: FATİH KIYICI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NECİP FAZIL KİSHALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Sağlık Eğitimi, Spor, Biochemistry, Health Education, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Süperoksid Dismutaz, Katalaz, Malondialdehit ve Egzersiz
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmanın amacı, alp disiplini kayakçılarında sürat egzersizleri sonrasında antioksidan düzeylerinde meydana gelebilecek değişiklikleri araştırmaktı. Bu çalışma, sağlık sorunu bulunmayan, dışarıdan antioksidan takviyesi verilmeyen, branşlarında faal sporculuk yapan 20 elit erkek kayakçıda gerçekleştirildi. Kan ölçümleri, egzersiz öncesinde ve egzersizden hemen sonra olmak üzere 2 kez ve 1 aylık antrenman döneminden sonra da aynı şekilde 2 kez olmak üzere 4 kez alınmıştır. Alınan kan örneklerinde serum süperoksit dismutaz (SOD), serum katalaz (CAT) ve serum malondialdehit (MDA) seviyeleri egzersiz öncesi ve sonrası tespit edilerek, antrenmanın antioksidan sistemlerine etkileri araştırılmıştır. Antrenman programı öncesi yapılan test sonuçlarında; Test öncesinde SOD düzeyleri 1.8592 ± 0.18 U/mL iken, sonrası 3.0957 ± 0.28 U/mL tespit edilmiştir. SOD düzeyindeki bu artış istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p0.05). Antrenman programı sonrası yapılan test sonuçlarında ise; Test öncesi SOD düzeyleri 2.8269 ± 0.36 U/mL iken sürat testi sonrası 0.6164 ± 0. 18 U/mL tespit edilmiştir. SOD düzeyindeki bu azalma istatistiksel olarak anlamlıdır (p0.05). CAT düzeyleri 5.9591 ± 1.14 U/mL iken sürat testi sonrası 7.4376 ± 1.19 U/mL tespit edilmiştir. CAT düzeyindeki bu artış istatistiksel olarak anlamlı değildir (p>0.05). Sonuç olarak, egzersiz yapmak antioksidan savunmada gelişme sağlayabilir, en azından antioksidan üretimini uyarabilir. Düzenli egzersizin antioksidan savunmaya ve performansa katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The purposes of this study were to investigate the changes in antioxidant levels in alpine-skiers after speed exercises. This study was carried out on 20 elite male skiers who do sports activities, healthy and have not take in antioxidant supplement. Blood samples were taken twice just before and after the exercise and these blood samples were taken again twice after training period for one month. The levels of serum superoxide dismutase (SOD), serum malondialdehyde (MDA), and serum catalase (CAT) were established before and after the exercise and training effects on the antioxidant system were searched. According to test results before the training programme. While SOD levels were at 1.8592 ± 0.18 U/mL these levels were measured as 2.3045 ± 0.28 U/mL after the exercise. These increases in the SOD levels were found statistically considered as significantly (p0.05). According to test results after the training programme. While the SOD levels were at 2.8269 ± 0.36 U/mL before the test, these levels were measured as 0.6164 ± 0.18 U/mL after the sprint test. . These increases in SOD levels were statistically considered as significantly.