Et ve balık kurumu erzurum et kombinası sığır kesim hattında mikrobiyolojik tehlike analizi
Microbiologic hazard analysis in the cattle cutting line of erzurum slaughterhouse of meat and fish establishment
- Tez No: 196214
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA ATASEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
- Anahtar Kelimeler: Kombina hijyeni, HACCP, Cattle, Slaughterhouse Hygiene, HACCP
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalısmada Erzurum Et ve Balık Kurumu Kombinasında kesilen büyükbas hayvanlardan tesadüfi olarak seçilen toplam 36 sıgırdan kesim sırasında ve sonrasında örnekler alındı. sletme ve personel hijyeninin de kontaminasyondaki rolünü belirlemek amacıyla, personele ve ekipmana ait 120 petrifilm örnegi incelendi. Çalısmada toplam aerobik mezofilik bakteri, koliform, E. coli ve S. aureus analizi için sıgırların karkas ve deri bölgelerinden örnekler alındı. Ayrıca kombinada isçi elleri, elbiseleri, kullanılan bıçak gibi çevresel kontaminasyon göstergesi olan noktalardan örnekler alınarak toplam aerobik mezofilik bakteri, koliform, E. coli ve S .aureus analizleri yapıldı. Örneklerden analiz edilen mikroorganizmaların tolere edilebilir sınırı astıgı belirlendi. Çalısmada özellikle karkaslardan alınan örneklerde yogun mikroorganizma yükü, isçi elleri, elbiseleri ve bıçaklardan E. coli izole edilmesi kombina hijyeninin yetersiz olduguna isaret etmektedir. Dolayısıyla buradan elde edilen et ve et ürünlerinin insan saglıgı için risk olusturabilecegi düsünüldü ve kombinadaki hijyen düzeyinin arttırılmasını saglayacak tedbirlerin alınmasında HACCP prensiplerinin benimsenmesi gerektigi sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, samples from randomly chosen animals, total of 36 cattles were obtained during and slaughtering process in Erzurum Meat and Fish Establishment . For the determination of the role of personnel and slaughtering proceshouse higabaut their hygiene in contamination, 120 petrifilm samples belonging to personnel and equipment were analysed. To investigate the total bacteria, coliform bacteria, S. aureus and E. coli , samples were taken from carcass and hides of cattles. In addition, samples from the critical points of the environmental contamination such as worker?s hands, cloths, knives, were collected and the total bacteria, coliform bacteria, S .aureus and E. coli were analysed in the samples. The total bacteria, coliform bacteria, S. aureus and E. coli counts of cattle carcass in samples were determined to exceed the tolerable limit. The load of microorganisms in the samples obtained from carcasses and workers? hands, their cloths and knives and precense of E. coli in proved the lack of hygienic conditions. The meat and meat products obtained from these areas may pose a risk for human health. Therefore, principles of HACCP needs to be followed to improve the hygienic conditions of the abattoirs.