Tavşanlarda üst çene genişletmesi sonrası kalsitonin uygulamasının remodeling üzerine etkisinin histolojik olarak incelenmesi
Histologic assessment of calcitonin administration on bone remodeling of rabbits after maxillary expansion
- Tez No: 196216
- Danışmanlar: PROF.DR. ABDULVAHİT ERDEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Üst çene genişletmesi, tavşan, remodeling, osteoklast, osteoblast, kalsitonin, relaps, Maxillary expansion, rabbit, remodeling, osteoclast, osteoblast, calcitonin, relapse
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Çalışmamızda, üst çene genişletmesi sonrasında uygulanan somon balığı kalsitoninin sutura palatina medianın remodelingi üzerindeki etkisi makroskobik ve histolojik olarak incelenmiştir. Bu amaçla, 25 adet, Yeni Zelanda tavşanı kullanılmış, bunların 20 tanesinde kuvvet elemanı olarak, Ni-Ti koiller içeren akrilik aygıtlarla maksiller genişletme yapılmış, kalan 5 hayvan ise, hiçbir işlem yapılmadan takip edilmiştir. İki haftalık genişletme fazından sonra apareyler çıkarılarak, tavşanlar 10'arlı iki gruba ayrılmış, gruplardan birine 4 Ünite (IU) somon kalsitonini, diğerine ise aynı hacimde serum fizyolojik, iki günde bir subkutan olarak enjekte edilmiştir. Enjeksiyonlara başladıktan 4 hafta sonra, hayvanlar sakrifiye edilmiştir. Tavşanların maksillalarından, başlangıçta, genişletme sonrasında ve relaps sonrasında ölçü alınmış, aynı seanslarda kiloları da ölçülmüştür. Deneyin sonunda, sakrifiye edilen tavşanların sutura palatina media bölgesi histolojik değerlendirme için çıkarılarak, hemotoksilen eozin ile boyanmıştır. İki haftalık genişletme sonucunda serum grubunda maksiller genişliğin ortalama 1.94 ±0.48 mm artmış olduğu, ve bu artışın % 79.27'sinin 4 haftalık relaps döneminde kaybedildiği bulunmuştur. Kalsitonin grubunda ise, genişletme fazında ortalama maksiller genişlik artışının 1.82 ±0.33 mm, relaps oranın da % 66.64 olduğu tespit edilmiştir. Gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Yapılan histolojik incelemelerde, kalsitonin uygulanan grupta osteoklast sayısının, serum verilen gruptan belirgin olarak daha az olduğu da tespit edilmiştir. Osteoblast sayıları yönüyle, gruplar birbirinden farklı bulunmamıştır. Çalışmamızda, üst çene genişletmesi sonrasında uygulanan somon balığı kalsitoninin, sutura palatina mediadaki osteoklastik aktiviteyi baskılayabileceği ve böylece relapsı azaltabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the present study, the effect of salmon calcitonin on the remodeling of palatine suture was investigated histologically and macroscopically in rabbits. Twenty-five New Zealand rabbits were used for this purpose. In 20 of these animals, maxillary expansion was achieved by means of acrylic plates which have Ni-Ti coils as force elements. Remaining 5 animals were left intact. After two weeks of expansion period, appliances were removed and the rabbits were divided into two groups including 10 animals each. One of the groups received 4 IU subcutan salmon calcitonin on the alternate days, where as the other received volume-matched saline solution. Four weeks after the first injection the animals were sacrificed. Alginate impressions were taken at the beginning, after the expansion and at the final phase. Their weights were also recorded. At the end of the experiment, palatine suture regions of rabbit maxillas were excised for histological evaluation and stained with haematoxylin-eosin. After two weeks of expansion, maxillary width of the animals in the saline group increased 1.94 ±0.48 mm on average, and 79.27 percent of this increase was lost within 4 weeks relapse period. In the calcitonin group, the mean increase in maxillary width was 1.82 ±0.33 mm, and 66.64 percent of it relapsed. Differences between groups were statistically significant. In the histological evaluation, the number of osteoclasts was found to be significantly lower in the calcitonin group than those in the saline group. The two groups were found to be indifferent regarding osteoblast numbers. In the present study, it has been concluded that, administration of salmon calcitonin following maxillary expansion, may depress osteoclastic activity in palatine suture and thus reduces relapse potential.