Tip 2 diyabetes mellitus ile beslenme alışkanlıkları arasındaki ilişkiler
Relations between nutritional behaviours and diabetes mellitus type II
  1. Tez No: 196215
  2. Yazar: HATİCE KAVAK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA ATASEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 Diyabet, Diyet, Beslenme Alıskanlıkları, Type 2 Diabetes mellitus, Diet, Nutritional behaviour
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalısma Erzurum ili Oltu ilçesinde tip 2 diyabet tanısı konmus 95'i kadın, 56'sı erkek toplam 151 hasta üzerinde yapıldı. Yapılan çalısmada hastalara yasam tarzı, ekonomik durum, beslenme tarzı ve tip 2 diyabet hakkındaki bilgi durumlarını arastırmayı hedefleyen sorular soruldu. Çalısma sonucunda hastaların diyetine gerekli özeni göstermedikleri, tip 2 diyabet hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları, çogunlukla sisman veya obez oldukları ortaya konuldu. Ayrıca tip 2 diyabet hastalarının, beslenme tarzının hatalı oldugu ve spora önem vermedikleri saptandı. Bunların sonucunda genellikle hastalarda HbA1c degerinin yüksek oldugu ve çesitli komplikasyonların bulundugu belirlendi. Sonuç olarak; tip 2 diyabette diyetin tedavinin temelini olusturdugu, tanı konulduktan sonra hastaların etkin bir sekilde bilgilendirilmesi gerektigi, hastalar verilen diyete uymaları yönünde tesvik edilmeli ve diyetin önemi anlatılmalıdır. Varsa diyeti uygulamayı engelleyen etkenler önlenmelidir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in Oltu town in Erzurum city on totally 151 persons having diabetes mellitus type 2,95 female and 56 male were answered the questions in the survey. There was some question in the survey about diet, life sytle, and economic situations of the patients. According to study, it was concluded that the patients have not taken pains their diets, and have not had knowledge about type 2 diabetes. The patients generally were factor obese. In addition, it was found that, the patients have wrong diet and have not consider sports important. Fort his reasons, HbA1c values of the patients was high and they had some complication. Diet is the beginning stage and very important in diabetes therapy. Diabetic persons should be in close relation with a dietition. And they should be decided on the importance of diet in prognosis of the illness. Factors should be eliminated that effect diet negatively.