Piridilazometinfenollerin polmerizasyonu
Polymerization of pyridilazomethinphenols
- Tez No: 196333
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET SAÇAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Moleküler oksijen, oksidatif polikondensasyon, 2-[(4-piridilmetilen)-imino]fenol, 4-[4-piridilmetilen)-imino]fenol, polimer-Schiff bazı, polimer-şelatkompleksleri, termal analiz, iletkenlik ve antimikrobiyal aktivite, Molecular oxygen, oxidative polycondensation, 2-[(4-pyridilmethylene)-imino]phenol, 4-[4-pyridilmethylene]-iminophenol, polymer-Schiff base, polymer-chelat complexes, thermal analyses, conductivity and antimicrobial activity
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZETDoktora TeziPİRİDİLAZOMETİNFENOLLERİN POLİMERİZASYONUHacı Ökkeş DEMİRAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüKimya Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Mehmet SAÇAK2- ve 4-[(4-piridilmetilen)-imino]fenol (2-PİF ve 4-PİF)'in polimerleri, 60-90ºC arasında,bazik ortamda, yükseltgen olarak oksijen kullanılarak oksidatif polikondensasyon reaksiyonuile sentezlendi. Prosesin temel değerleri ve optimum reaksiyon koşulları belirlendi.Polimerlerin verimleri sırasıyla, %50,1 ve %52,4 olarak bulundu. Sentezlenen monomer vepolimerlerin yapıları, FTIR, UV, 1H-13C-NMR ve elementel analiz yöntemleri ile aydınlatıldı.1H-13C-NMR verilerine göre; polimerizasyon, 2-PİF'in -OH gruplarına göre, orto, para veoksifenilen konumlarından gerçekleşmektedir. 4-PİF'in -OH gruplarına göre, orto veoksifenilen konumlarından gerçekleşmektedir. Mol kütlesi dağılım değerleri ise SECölçümleri ile belirlenmiştir. Sayıca ortalama mol kütlesi(Mn), kütlece ortalama mol kütlesi(Mw) ve heterojenlik indisleri poli(2-PİF) ve poli(4-PİF) için sırasıyla 11358, 12624 g mol-1,1,112 ve 2164, 3156 g mol-1, 1,46 olarak bulunmuştur. Termogravimetrik analiz (TG)değerlerine göre; 2-PİF, poli(2-PİF), 4-PİF ve poli(4-PİF) için 1000ºC'deki karbon artıkmiktarı sırasıyla %18,17, %45,10, %33,68 ve %42,50 olarak bulunmuştur. Sentezlenenpolimerlerin elektriksel iletkenlikleri ölçülmüş ve tipik yarı iletken özellik gösterdikleri tespitedilmiştir. Ayrıca antimikrobiyal aktiviteleri de incelenmiştir.2006, 115 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPh.D. ThesisPOLIMERIZATION OF PYRIDILAZOMETHINPHENOLSHacı Ökkeş DEMİRAnkara UniversityFaculty of ScienceDepartment of ChemistrySupervisor: Prof.Dr.Mehmet SAÇAKThe polymers of 2- and 4-[(4-pyridilmethylene)-imino] phenol (2-PIP and 4-PIP) have beensynthesized from the oxidative polycondensation (OP) reaction by using molecular oxygen asoxidant in an aqueous alkaline medium between 60-90ºC. Optimum reaction conditions andthe main parameters of the process were determined. The yields of polymers were found to be50.1% and 52.4% by using molecular oxygen as oxidant in an aqueous alkaline medium. Thestructures of the synthesized monomers and polymers were confirmed by FTIR, UV, 1H-13C-NMR and elemental analysis techniques. The characterizations were made by TG-DTA, sizeexclusion chromatography (SEC) and solubility tests. The 1H-13C-NMR data shows that thepolymerization proceeded with C-C and C-O-C coupling system of ortho and para positionsand oxyphenylene according to -OH group of 2-PIP and ortho positions for 4-PIP. Themolecular weight distribution values of the product were determined from SEC measurement.The number-average molecular weight (Mn), weight-average molecular weight (Mw) andpolydispersity index (PDI) values of poly-2-[(4-pyridilmethylene)-imino]phenol (poly-2-PIP)and poly- 4-[(4-pyridilmethylene)-imino]phenol (poly-4-PIP) were found to be 11358,12624 g.mol-1, 1.112 and 2164, 3156 g mol-1, 1.46, respectively. According to thermogravimetric analysis (TG), the carbon residues of 2-PIP, poly-2-PIP, 4-PIP and poly-4-PIPwere found to be 18.17%, 45.10%, 33.68% and 42.50, %respectively, at 1000ºC. Electricalconductivities of the polymers were measured, showing that the polymers are a typicalsemiconductor. Also, antimicrobial activities of the compounds were tested against somemicroorganisms.2006, 115 pages