Azobisizobütironitril başlatıcısı ile poli(etilen teraftalat) liflere metakrilamidin aşılanması
The grafting of methacrylamide onto poly(ethylene terephthalate) fibers by azobisisobutyronitrile as initiator
- Tez No: 196334
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET SAÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Poli(etilen teraftalat) lif, aşı kopolimerizasyon, metakrilamit, azobisizobütironitril, Poly(ethylene terephthalate) fiber, graft copolymerization, methacrylamide, azobisisobutyronitrile
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziAZOBİSİZOBÜTİRONİTRİL BAŞLATICISI İLE POLİ(ETİLEN TERAFTALAT)LİFLERE METAKRİLAMİDİNAŞILANMASIŞerife ALAKARAAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüKimya Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Mehmet SAÇAKBu çalışmada, poli(etilen teraftalat) lifler üzerine, azobisizobütironitril yardımıylametakrilamit monomerinin aşı kopolimerizasyonu incelenmiş ve aşılanmış liflerin bazıözelliklerinin belirlenmesine çalışılmıştır.Metakrilamit monomerinin aşılanmasında, sıcaklığın yükseltilmesi ile aşılama hızı vedoygunluk aşılama veriminin arttığı gözlenmiştir. Benzer şekilde, monomer ve başlatıcıderişimindeki artışların da aşılama verimini arttırdığı saptanmıştır.Metakrilamit aşılanmış liflerin aşılama oranının artışına bağlı olarak çaplarının arttığı,yoğunluklarının ise azaldığı gözlenmiştir.Bazı alkollerin ve dimetilformamit, piridin gibi bazı çözücülerin aşılama verimi üzerindekietkileri değişik çözücü/su oranlarında aşı kopolimerizasyon gerçekleştirilerek incelenmiştir.Termogravimetrik analiz sonuçlarından, aşılama ile lif bozunma sıcaklığının düştüğü, taramalıelektron mikroskobundan elde edilen fotoğraflardan ise aşılamaya bağlı olarak orijinal lifyüzeyinde değişiklikler meydana geldiği gözlenmiştir.2006, 76 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE GRAFTING OF METHACRYLAMIDE ONTOPOLY(ETHYLENE TEREPHTHALATE) FIBERS BYAZOBISISOBUTYRONITRILE AS INITIATORŞerife ALAKARAAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of ChemistrySupervisor: Prof. Dr. Mehmet SAÇAKIn this study, the grafting of methacrylamide on poly(ethylene terephthalate) fibersusing azobisisobutyronitrile was investigated and some properties of grafted fibers weredetermined.An increase in temperature leads to an increase in the grafting rate and graft yield ofmethacrylamide. Similarly, the increases in monomer and iniatiator concentration alsoincreased the grafting yield.The diameter values of methacrylamide grafted fibers increased with grafting, but theirdensities decreased.The effect some solvents like alcohols, dimethyl formamide and pyridine upon thegrafting yield has also been studied using various solvent/water ratios.The thermogravimetric analysis results revealed that the decomposition temperature ofthe fibers decreased with grafting. The electron micrographs showed that graftingchanged the surface morphology of the fiber.2006, 76 pages