Antalya ili Kumluca ilçesinde örtüaltı alanlarda üretimde bulunan üreticilere girdi sağlayan firmaların tarımsal bilgi sistemindeki yeri ve rolü
The role and position of input supplier firms within agricultural information system in protected cultivation areas in Kumluca district of Antalya province
- Tez No: 196369
- Danışmanlar: PROF.DR. CEMAL TALUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Agriculture Extension, Agrıculture Information System, Input Supplier, Protected Cultivation
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziANTALYA İLİ KUMLUCA İLÇESİNDE ÖRTÜALTI ALANLARDAÜRETİMİNDE BULUNAN ÜRETİCİLERE GİRDİ SAĞLAYAN FİRMALARINTARIMSAL BİLGİ SİSTEMİNDEKİ YERİ VE ROLÜCüneyt Serkan BULUTAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüTarım Ekonomisi Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Cemal TALUĞBu araştırmanın temel amacı, Antalya ili Kumluca ilçesinde örtüaltı alanlarda üretimde bulunan üreticilere girdisatan firmaların bilgi kaynaklarını, üreticilere yönelik bilgilendirme faaliyetlerini ve tarımsal bilgi sistemindekiyerini tespit etmektir. Bu amaca yönelik olarak, araştırma yöresindeki girdi (ilaç, gübre, tohum vb.) satıcısı firmasahiplerinin/çalışanlarının bireysel özellikleri, mesleki özellikleri, bilgi kaynakları ve üreticileri bilgilendirmefaaliyetleri incelenmiştir. Firma sahiplerinin anket yapıldığı anda işletmede bulunmadığı durumlarda anket firmaçalışanlarına uygulanmıştır. Antalya Tarım İl Müdürlüğü kayıtlarına göre, araştırma bölgesinde girdi satışı yapan113 firma bulunmaktadır. Araştırmada tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenen 57 girdi satan firma ilegörüşülmesi planlanmıştır. Belirlenen firmalar içerisinde bulunan bir firmaya faaliyetine son verdiğindenulaşılamamış, bu nedenle 56 adet firmayla anket çalışması yapılarak araştırmanın temelini oluşturan veriler eldeedilmiştir.Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, görüşme yapılan girdi firmalarının tamamı üreticilere teknik konulardadoğrudan bilgi vermektedir. Ankete katılan firma sahipleri/ çalışanlarına göre, araştırma yöresindeki üreticilerinen önemli bilgi kaynağı girdi satan firmalardır. Girdi firmalarının % 60,7 `si üreticilere bilgi aktarımını araziziyaretleri yaptıkları zamanlarda gerçekleştirmektedir. Girdi firmaları aylık ortalama 16 gün araziye çıkmaktadır.Girdi firmaları üreticiye aktardıkları bilgileri çeşitli kaynaklardan edinmektedir. Bunlar içerisinde başvurulan enönemli kaynak firma sahipleri ve çalışanlarının önceden elde ettiği bilgi ve deneyimlerdir. Bunun temelgerekçesi olarak görüşme yapılan firma sahipleri/çalışanlarının % 87,5 `inin tarım konusunda eğitim almışolmasıdır. Bununla beraber, firmaların % 58,9 `u ana faaliyetlerinin yanısıra örtüaltı tarımında üretimde debulunmaktadır. Firmaların aynı zamanda üretici durumunda bulunması, örtüaltı tarımında yaşanan sorunlarıntespiti ve çözüm yolları geliştirilmesinde girdi firmalarının deneyim kazanmasına olanak sağlamaktadır. Girdifirmalarının diğer bilgi kaynaklarından yararlanma oranı düşük bulunmuştur. Girdi firmalarınca yararlanılandiğer bilgi kaynakları ; bayiliği yapılan firma eğitimleri, Tarım Bakanlığı Taşra Teşkilatı, Üniversiteler veAraştırma Enstitüleridir.2006, 67 sayfa: Tarımsal Yayım, Tarımsal Bilgi Sistemi, Örtüaltı Tarımı, Girdi Satan FirmaAnahtar Kelimeler
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE ROLE AND POSITION OF INPUT SUPPLIER FIRMS WITHIN AGRICULTURALINFORMATION SYSTEM IN PROTECTED CULTIVATION AREAS IN KUMLUCADISTRICT OF ANTALYA PROVINCECüneyt Serkan BULUTAnkara UniversityGratuate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Agricultural EconomicsSupervisor: Prof.Dr. Cemal TALUĞThe aim of this research is to determine, the sources of information, the consulting services and the position ofthe firms providing input to producers engaged in cultivation in covered Areas in Kumluca, Antalya.In accordance with this aim, the owner/employers of input supplier firms in the research area were invastigatedin terms of individual traits, occupational characteristics, sources of information and constulting services toproducers. According to the records of Antalya Tarım İl Müdürlüğü, there are 113 input suppleir firms in theresearch area. In this research was determined to interview 57 input supplier firms by means of simple randomsample statistics method. As one of those firms that had been selected was no more active, this recearch wascarried out with data taken from firms.According to results obtained in the research the producers were provided information on technical mattersdicetly by the input supplier firms interviewed. The transfer of thu information is imlemented during the territoryvisits by 60,7% of the input supplier firms. It was determined ınput supplier firms make avarage of 16 field visitsper month. The firms acquire the information transferred to the producers, from various sources. Thu mostapplied source is the knowledge and experience of owners/empoloyers of the firms. This may be attributed to thefact that 87,5% of the owners/empoloyers interviewed in the firms are educated in agriculture. It seems that58,9% the firms, besides their core business are engaged in protected cultivation in covered agriculture. The roleof the firms as producers, provides them to get experienced in the determination of the present problems inprodected cultivation and in building up solutions. It was found that the ratio utilization of the firms from othersources is not sufficient. The sources of information used by the firms are MARA, Universities, ResarchInstitutions and Input producers.2006, 67 pages