Alışveriş merkezlerinde peyzaj tasarımı
Landscape design of departments store
- Tez No: 196368
- Danışmanlar: PROF.DR. HALİM PERÇİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Alışveriş caddeleri, kapalı alışveriş merkezleri, Bahçelievler7.cadde, Armada, kamusal mekan, Shopping streets, closed shopping centers, Bahçelievler 7th street, Armada, public place
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziALIŞVER Ş MERKEZLER NDE PEYZAJ TASARIMIGülin ACARAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüPeyzaj Mimarlığı Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Halim PERÇ NAlışveriş kültüründeki değişim, etkilerini her alanda göstermiş ve alışveriş mekanları busüreç içerisinde değişime ve farklılaşmaya başlamıştır. Sanayi devriminingerçekleşmesinden sonra ticaret merkezlerinde değişimler yaşanmıştır. Özellikle nüfusartışı kentin yatay ve dikey olarak gelişimi hızlandırmıştır. Yıllardan beri süregelenalışveriş mağazaları ve alışveriş caddelerinde bir değişim süreci başlamış ve bumekanlardan ayrı olarak, bağımsız yeni alışveriş mekanları oluşmuştur. Alışverişcaddeleri ve kapalı alışveriş mekanlarının kamusallığı araştırılmış, Ankara' da ikikentsel merkezin kamusallığı hakkında değerlendirme yapılmıştır. Örnek alanları peyzajtasarım ilke, standart ve kriterler açısından, alansal analizler ve fotoğraf destekli görselbilgilerle birlikte anlatılmıştır. Yurtiçi ve yurtdışı değişik alışveriş mekanı örneklerifotoğraf destekli açıklanmıştır.2006, 131 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisLANDSCAPE DESIGN OF DEPARTMENTS STOREGülin ACARAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Landscape ArchitectureSupervisor: Prof. Dr. Halim PERÇ NThe change in shopping culture has shown its influence in every field and during thisprocess shopping stores have started to change and differentiate. After Industrialrevolution, there occurred changes in trade centre. Especially, the increase in populationhas accelerated city?s development in both horizontally and vertically. With time, achange process started in the shopping stores and shopping streets and d apart fromthese places, new independent shopping malls have come into being. Shopping streetsand closed shopping malls were searched for their closeness to public. An evaluation ofthe closeness to public was made in two urban centers in Ankara . Sample fields of theresearch domain were described along with assisted photo, visual information and fieldanalysis in terms of principle, standard and criteria of landscape design. National andinternational examples of different shopping malls were described with assisted photos.2006, 131 page