Kontrollü bozulma testinin biberde tohum partilerinin düşük ve yüksek sıcaklıkta fide çıkışı ve depo ömrünün tahmininde kullanılması
Controlled deterioration test for predicting seedling emergence and storage longevity of pepper seed lots
  1. Tez No: 196374
  2. Yazar: ÖZLEM BAŞAK
  3. Danışmanlar: PROF. İBRAHİM DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Mühendislik Bilimleri, Ziraat, Botany, Engineering Sciences, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pepper, controlled deterioration test, emergence
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziKONTROLLÜ BOZULMA TESTİNİN BİBERDE TOHUM PARTİLERİNİN DÜŞÜK VEYÜKSEK SICAKLIKTA FİDE ÇIKIŞI VE DEPO ÖMRÜNÜN TAHMİNİNDEKULLANILMASIÖzlem BAŞAKAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBahçe Bitkileri Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. İbrahim DEMİRAraştırma ile yoğun olarak yetiştiriciliği yapılan 6 farklı çeşide ait 13 adet biber (Capsicumanuum L.) tohum partisi kullanılarak kontrollü bozulmanın biber tohumları üzerindeki etkisiincelenmiştir.Düşük ve yüksek sıcaklık ekimlerinde, ısıtmasız seralarda laboratuar çimlenmesi %86-93olan 13 tohum partisi kompost içine ekilerek karşılaştırılmışlardır. Nisan ayında yapılandüşük sıcaklık ekiminde tohumların çimlenme oranları %71-96 ve temmuz ayında yapılanyüksek sıcaklık ekiminde ise %63-93 arasında değişmiştir. Düşük sıcaklıktaki ortalamaçimlenme zamanı kontrollü bozulmanın 24 saat %22 nem uygulaması Yağlık çeşidinin 3partisi ve Demre Sivrisi çeşidinin 4 partisi ile ters ilişkili bulunmuştur.Kontrollü bozulma testi, 45ºC'de , %18, 20 ve 22 nem içeriği ve 24, 48, 72 ve 96 saatlikuygulamalar şeklinde gerçekleştirilmiştir. Partilerde %18 nem, 24 saat uygulaması %74-92 çimlenme oranı ve %22 nem 96 saat uygulaması %3-95 çimlenme oranı göstererek düşüksıcaklık (12 korelasyondan 6'sı) ve yüksek sıcaklık (12 korelasyondan 9'u) çimlenmesi ileönemli ve pozitif ilişkili bulunmuştur. %22 nem 24 saat kontrollü bozulma sonrası çimlenme,yüksek sıcaklık (r=0,86, p< 0,001) ve düşük sıcaklık (r=0,73, p< 0,01) ekimleri ile oldukçagüçlü korelasyona sahiptir. Bunun yanı sıra tohumların başlangıç laboratuar çimlenmesi iledüşük ve yüksek sıcaklık ekimleri arasında önemli bir ilişki yoktur.4 ve 8 ay süreyle 5ºC'de %8 nem içeriğinde depolanan tohumların laboratuar çimlenmesi,kontrollü bozulma çimlenmelerinin tamamıyla yakın ilişkili bulunmuştur (çoğunluklap
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of Science ThesisCONTROLLED DETERIORATION TEST FOR PREDICTING SEEDLING EMERGENCEAND STORAGE LONGEVITY OF PEPPER SEED LOTSÖzlem BAŞAKAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of HorticultureSupervisor: Prof. Dr. İbrahim DEMİRThis research was aimed for classification 13 seed lots of 6 different cultivars (Capsicumannuum L.) of pepper ragarding seed vigour by controlled deterioration test.Laboratory germinations from 86 to 93% of 6 cultivars of pepper (Capsicum annuum L.) werecompared in compost in an unheated greenhouse. A April sowing gave a low temperatureemergence (LTE) of the lots from 71 to 96% and an July sowing, a high temperatureemergence (HTE) from 63 to 93%. Mean emergence time (MET) in the LTE was inverselyrelated to CD germination (24 hours, 22% mc) for three lots of the cultivar Yaglik and fourlots of the cultivar Demre Sivrisi.Controlled deterioration (CD) at 45oC and at 18, 20 and 22% moisture content (mc) for 24,48, 72 and 96 hours was applied. Germinations ranged from 74 to 92% for 24 hours at 18%mc and 3 to 95% for 96 hours at 22% mc and were significantly and positively correlatedwith LTE (6 out of 12 correlations ) and HTE (9 out of 12 correlations). Germination after CDat 22% mc for 24 hours was strongly correlated with HTE (r= 0.86, p< 0.001) and LTE(r= 0.73, p< 0.01). Initial laboratory germination was not significantly related to either LTE orHTE.Laboratory germinations after 4 and 8 month storage at 5oC and 8% mc were closelycorrelated (mostly p< 0.001) with CD germinations for all but three CD conditions, more sothan was initial laboratory germination.As conclusion, controlled deterioration test for 24 hours and 22% mc can be used for as aroutine test for pepper to predict emergence performance and longevity in store.2006, 44 pages