Kilis ili Elbeyli ilçesi merkezindeki kadın tarım işçilerinin sosyal ve ekonomik yapıları
Social and economic structure of woman agricultural workers in Elbeyli district in Kilis province
  1. Tez No: 196378
  2. Yazar: NAMIK KEMAL TÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BÜLENT GÜLÇUBUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarım işçiliği, kadın tarım işçileri, kadının statüsü, sosyal güvenlik, Agricultural workmanship, women agricultural workers, women?s status, socialsecurity
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİKİLİS İLİ ELBEYLİ İLÇE MERKEZİNDEKİ KADIN TARIM İŞÇİLERİNİN SOSYAL VEEKONOMİK YAPILARINamık Kemal TürkAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüTarım Ekonomisi Anabilim DalıDanışman: Doç. Dr. Bülent GülçubukBu araştırmada Kilis ili Elbeyli ilçe merkezindeki tarım işçisi kadınların sosyal ve ekonomikyapılarının incelenmesi ve sorunlarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırmada birincilveri olarak tarım işçisi kadınlara uygulanan anket soruları kullanılmıştır. Araştırmada Elbeyliilçe merkezinde tarım işçiliği yapan aile başkanı ve/veya aile başkanı eşi konumundaki kadıntarım işçileri ile yüz yüze görüşme yapılmıştır.Araştırmada elde edilen temel bulgular şu biçimde özetlenebilir; kadınların % 60,0'ı 40yaşından küçüktür. Kadınların %26,7'si okur-yazar değildir. Evlenme yaşı olarak kadınların%58,4'ü 21 yaşından daha küçük yaşta evlenmişlerdir. Yeni bir ailenin kurulmasındakadınların %75,0'i görücü usulü ile evlendiklerini belirtmişlerdir. Kadınların %55,0'i sosyalgüvenlik kapsamında değiller, bunların % 20,0'si ise yeşil kart sahibidir. Kadınların %21,7'siboş zamanlarının olmadığını belirtmiştir. Kadınların %35,0'i çalışma koşullarına görealdıkları ücretin yetersiz olduğunu belirtmiştir. Kadınların %85,0'i çocuklarının tarımsalişlerde çalışmasını istememektedirler. Aile içinde alınan kararların %56.8'ni kadınların eşlerivermektedir. Araştırmanın sonucunda kadınların eğitim, çevre ile ilişkileri, ücret yapısı,çalışma ve yaşam koşulları önemli sorunlar olarak ortaya çıkmaktadır. Kadınların tamamınayakını olanakları olsa tarım işlerinde çalışmayacaklarını belirtmişlerdir. Mevcut sorunlarınçözülmesi kadınların insanca yaşam koşullarına kavuşması açısından önem taşımaktadır.2006, 91 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesısSOCİAL AND ECONOMİC STRUCTURE OF WOMAN AGRİCULTURAL WORKERSIN ELBEYLİ DİSTRİCT İN KİLİS PROVİNCENamık Kemal TürkAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Agricultural EconomicsSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Bülent GülçubukIn this research it was aimed at examining women agricultural workers? social and economicstructure and putting forth their problems for consideration in Elbeyli District Center of Kilisprovince. In the research as a primary data the questions of a questionnaire with respect towomen were used. In the research a questionnaire was made with 60 women workersdisplaying activity in agriculture as the head of the family and/or in the position of head?swife of the family.Fundamental findings obtained in the research can be summarized as in the following way. 60% of women agricultural workers are below the age of forty or belong to a smaller age group.26,7 % of them are illiterate, 58,4 % of them got married below the age of 21 and 75 % ofthem had arranged marriages by their parents. 55 % of women are not covered by socialsecurity and 20 % of them own green cards. 21,7 % of them say that they have no free time.35 % of women stated that the wages they received were inadequate in comparison with theworking conditions. 85 % of women do not wish their kids to work in agricultural activities.56.8 % of decisions are made by women?s husbands within the family. Women?s education,their relations with the environment, their wage structure, working and living conditionsappear as major problems. Almost all of them stated that they would not have worked inagricultural activities if they had had the chance. Solving their current problems plays a majorimportance to them to obtain human living conditions.2006, 91 pages