Beşinci genişleme sürecinde Avrupa Birliği ile yeni üye devletlerin tarım konusunda görüşme pozisyonları ve sonuçları
The negotiation positions of the European Union and the new member states on agricultural issues and their results during the fifth enlargement period
  1. Tez No: 196377
  2. Yazar: SEÇİL BAŞAK YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLCAN ERAKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Ziraat, Economics, International Relations, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: European Union, Enlargement, Negotiation Positions, Agriculture, TurkishAgriculture.ii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziBEŞİNCİ GENİŞLEME SÜRECİNDE AVRUPA BİRLİĞİ İLE YENİ ÜYEDEVLETLERİN TARIM KONUSUNDA GÖRÜŞME POZİSYONLARI VESONUÇLARISeçil Başak YALÇINAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüTarım Ekonomisi Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Gülcan ERAKTANBu çalışmanın amacı Avrupa Birliği'nin beşinci genişleme döneminde edinilen deneyimlerışığında Türkiye ile başlayan görüşmeler açısından ipuçları elde etmektir. Araştırmaliteratür çalışmasına dayanmakta ve temel materyalini söz konusu devletlerin tarımkonusundaki müzakere pozisyon belgeleri, müzakereler sonunda elde ettikleri kazanımlarıve vermiş oldukları tavizler oluşturmaktadır.Tezin araştırma aşamasında, tüm yeni üye devletlerin görüşme pozisyon belgeleri ile bubelgelerde öne sürülen talepler ve gerekçeleri incelenmiştir. Bu inceleme sonundadevletlerin taleplerine karşılık Avrupa Birliği'nin belirlemiş olduğu geçiş süreleri vetanımış olduğu derogasyon hakları ile Katılım Anlaşmalarında yer alan düzenlemeler analizedilmiş, tanınan derogasyonlar karşılaştırılmıştır.Sonuç olarak diğer ülkelerin müzakerelerinin sonuçları analiz edilerek Türkiye'nin AvrupaBirliği'ne olası katılımını sağlayacak görüşme turlarında tarım açısından konu edilmesigereken noktalar ortaya çıkarılmıştır.2006 , 211 sayfaAnahtar Kelimeler : Avrupa Birliği, Genişleme, Müzakere Pozisyonları, Tarım, Türktarımıi
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE NEGOTIATION POSITIONS OF THE EUROPEAN UNION AND THE NEWMEMBER STATES ON AGRICULTURAL ISSUES AND THEIR RESULTS DURINGTHE FIFTH ENLARGEMENT PERIODSeçil Başak YALÇINAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Agricultural EconomicsSupervisor: Prof. Dr. Gülcan ERAKTANThe aim of this study is to find out clues for the negotiations with Turkey under the light ofthe experiences that are gained during the fifth enlargement period. This research dependson a literature study and acquires its essential material from the negotiation positions of therecent member states on agricultural issues and their acquisitions and concessions as aresult of the negotiations.In the research stage of this thesis, the negotiation position documents of all new memberstates, and the requests and legal grounds they introduced in these documents wereexamined closely. At the end of this examination, the transition periods and derogations aswell as the arrangements offered by the European Union in response to the requests wereanalysed and the offered derogations were compared.Consequently, the agricultural issues that would be subject during the negotiations ofTurkey to the European Union were determined, by analysing the results of the negotiationsof other states.2006, 211 pages